USD/JPY onder druk: Japanse export daalt 23 maanden op rij

By: Crispus Nyaga
Crispus Nyaga
Crispus is een actieve handelaar, waar hij wordt gevolgd en gekopieerd bij Capital.com. Hij woont in Nairobi met zijn… read more.
on nov 18, 2020
  • De USD/JPY valt lager nadat Japan gemengde handelscijfers publiceerde.
  • De uitvoer daalde met 0,2%, de laagste daling in maanden, terwijl de invoer met 13,3% daalde.
  • Het handelsoverschot verbeterde tot 872 miljard yen aan het begin van Q4.

De export en import van Japan daalden in oktober omdat de belangrijkste afnemers van het land uit de ergste recessie in decennia bleven komen. In reactie op de gegevens duwde forex beleggers de USD / JPY tot 104.12.

USD/JPY
USD/JPY daalt lager na betere Japanse export

De Japanse export daalt gedurende 23 opeenvolgende maanden

Export is een essentieel onderdeel van de Japanse economie. Samen met de particuliere consumptie draagt de export het grootste deel bij aan de economie van het land.

Zoekt u actueel nieuws, goede tips en markt analyses? Schrijf u vandaag in voor de Invezz nieuwsbrief.

Volgens het ministerie van Financiën daalde de Japanse export in oktober met 0,2% tot ¥ 6,5 biljoen yen. In dezelfde maand in 2019 exporteerde het land goederen ter waarde van meer dan ¥ 6,57 biljoen. Deze daling was beter dan de daling van 4,9% in september. Het was ook beter dan een daling van 4,5% die de economen hadden geschat. Met name de export stond de afgelopen 23 maanden in het rood.

Ook de invoer liep in oktober terug. Het land importeerde goederen ter waarde van meer dan ¥ 5,6 biljoen, een daling van 13,3% ten opzichte van dezelfde maand in 2019. Deze gegevens waren beter dan de daling van 17,4% in september, maar slechter dan de verwachte daling van 9,0%. De export van het land is de afgelopen 14 opeenvolgende maanden gedaald.

Als gevolg hiervan steeg het handelsoverschot van Japan tot ¥ 872 miljard, het hoogste sinds februari van dit jaar.

Uit de gegevens bleek dat de export van Japan naar Azië met 4,4% steeg, en die naar China met meer dan 10%. Die naar de Verenigde Staten stegen met 2,5%, terwijl die naar Europa met 7,9% afnamen. Met name de verkoop aan het VK, Frankrijk, Italië, Spanje en Zweden daalde met meer dan 10%. Per sector daalde het aantal machine verzendingen in Japan met 2,8%, terwijl het aantal motorvoertuigen met 3% toenam.

De handelscijfers kwamen een paar dagen nadat het land relatief sterke economische gegevens had vrijgegeven. Uit gegevens van het Cabinet Office bleek dat het Japanse bbp in het derde kwartaal met 21,4% is gestegen, een scherpe ommekeer ten opzichte van de daling van 28,8% in het voorgaande kwartaal. Deze cijfers werden aangevoerd door een sterke export en particuliere consumptie in het derde kwartaal. Daarom zijn de handelscijfers van vandaag het bewijs dat de economie van het land het goed bleef doen aan het begin van het vierde kwartaal.

Technische vooruitzichten USD/JPY

USD/JPY technische grafiek

De USD / JPY prijs wordt verhandeld op 104,12. Op de vier-uur grafiek staat het paar een paar pips boven het dieptepunt van gisteren op 104.04. Het paar is sinds 11 november met meer dan 1,45% gedaald. Op de vier-uur grafiek bevindt het zich iets boven de onderste lijn van de Bollinger-banden en onder het 25-dagen voortschrijdend gemiddelde.

De Relatieve Sterkte Index (RSI), die een belangrijke oscillator is, is ook gedaald van het hoogste punt van vorige week op 72 naar de huidige 35. Dit betekent dat de USD / JPY nog niet op het oververkochte niveau is, wat een indicator is dat de prijs zal blijven dalen tot mogelijk onder de 104,00.

Investeer in crypto, aandelen, ETF's en meer in enkele minuten met onze favoriete makelaar, eToro
7/10
67% van particuliere CFD accounts verliezen geld