EUR/USD daalt doordat bezorgdheid over EU-financiering

Geschreven door: Crispus Nyaga
november 19, 2020
  • De EUR/USD prijs daalde vandaag door de EU-financieringscrisis.
  • Hongarije en Polen hebben gedreigd een veto uit te spreken over de 7-jarige begroting.
  • Het toenemende risico van lockdowns in de VS heeft ook geleid tot een algehele sterke dollar.

De EUR / USD daalt met 0,20% nu een belangrijke virtuele top in de Europese Unie van start gaat en het aantal COVID sterfgevallen in de VS de grens van 250.000 overschrijdt. Het wordt verhandeld op 1,1830, wat 0,55% lager is dan het hoogste punt van deze maand op 1,1893.

EUR/USD
EUR/USD uurgrafiek

EU-leiders beraadslagen over de begroting

De euro daalt vandaag terwijl marktdeelnemers uitkijken naar de aanhoudende virtuele top van Europese leiders. Ze beraden zich over het 7-jarige budget van € 1,8 biljoen en het herstelfonds van € 750 miljard dat in juli van dit jaar werd aangenomen.

Zoekt u actueel nieuws, goede tips en markt analyses? Schrijf u vandaag in voor de Invezz nieuwsbrief.

De kern van het huidige geschil is dat twee landen – Polen en Hongarije – de begroting hebben geblokkeerd, waardoor alle leden moeten stemmen. De twee lidstaten zijn tegen een clausule van het Europese parlement die de fondsen aan democratische normen koppelt. Hun leiders stellen dat de clausule ernstige gevolgen heeft voor de soevereiniteit van hun landen. Een redactioneel commentaar van Bloomberg vatte de situatie goed samen en zei :

“Ofwel laat het blok een mechanisme vallen dat een deel van zijn fondsen zou koppelen aan de rechtsstaat, waarvan Boedapest en Warschau worden beschuldigd van ontmanteling, ofwel kan de EU afscheid nemen van haar volgende zevenjarige begroting en een bijbehorend stimuleringsprogramma voor de coronavirus recessie.”

Tip: bent u op zoek naar een app om slim te investeren? Handel veilig door u te registreren bij onze favoriete keuze, eToro: bezoek & maak een account

Het aantal doden en gevallen van COVID in de VS neemt toe

De EUR / USD daalt ook, deels als gevolg van de sterkere Amerikaanse dollar, nu de situatie van COVID in de Verenigde Staten uit de hand loopt. Het land bevestigde gisteren meer dan 172.000 gevallen en meer dan 1.900 doden. Dat bracht het totale aantal doden op meer dan 250.000.

Hoewel er op het gebied van vaccins sterke vooruitgang is geboekt, zijn analisten bezorgd dat de situatie uit de hand loopt. Dat komt omdat, zelfs als de vaccins worden goedgekeurd, het enkele maanden duurt voordat iedereen in het land een injectie krijgt.

Tegelijkertijd zijn veel staten in het land begonnen met het implementeren van nieuwe lockdowns, wat het herstel onvermijdelijk zal vertragen. De economische cijfers die deze week werden vrijgegeven, waren inderdaad gemengd. Vandaag toonden gegevens van de arbeidsafdeling bijvoorbeeld aan dat het aantal aanvankelijke werkloosheidsaanvragen vorige week met meer dan 742.000 is gestegen. Dit aantal was hoger dan de stijging van 711.000 de vorige week.

Evenzo toonden cijfers op dinsdag dat de detailhandelsverkopen in de VS in oktober met slechts 0,3% zijn gestegen, het laagste tempo sinds mei. En gisteren toonden gegevens aan dat de bouwvergunningen in de VS in oktober zijn gedaald tot 1.545 miljoen.

EUR/USD technisch overzicht

EUR/USD
EUR/USD grafiek

De uurgrafiek laat zien dat de EUR / USD sinds dinsdag deze week een sterke neerwaartse trend vertoonde, toen hij een hoogste punt bereikte van 1.1895. Vandaag bereikte het paar een intradag dieptepunt van 1.1816 en vormde een zwak hamerpatroon.

De prijs ligt tussen het eerste en tweede ondersteuningsniveau van de Andrews-hooivork. Het is ook onder de halslijn van het hoofd en schouderspatroon op 1.1843.

De gemiddelde directionele index is opgeschoven naar een hoogste punt van 30, wat een teken is dat de neerwaartse trend sterker wordt. Als zodanig ben ik van mening dat het paar zal blijven dalen tot minimaal 1.1800.

Toch kan de situatie veranderen, vooral als er een doorbraak komt in Europa. Om van deze volatiliteit te profiteren, kunt u een handelsaccount openen bij een van onze favoriete forex brokers voor spread betting.