USD/TRY: Rally van de Turkse lira wint aan kracht

Geschreven door: Crispus Nyaga
november 19, 2020
  • De USD/TRY daalde scherp na het rentebesluit van de Turkse centrale bank.
  • De bank besloot de rentetarieven voor het eerst in drie maanden te verhogen.
  • Het verhoogde de repo naar 15% en de rente op leningen naar 13,50%.

De Turkse lira piekte ten opzichte van de belangrijkste valuta’s nadat de centrale bank van het land voor het eerst in drie maanden de rente verhoogde. De USD / TRY prijs daalde met maar liefst 2%, terwijl de GBP / TRY en EUR / TRY met respectievelijk 2,2% en 2,5% daalden.

Turkse lira prestaties tegenover USD, GBP en EUR

Turkse centrale bank verhoogt rentetarieven

De Turkse centrale bank heeft vandaag haar rentetarief bekendgemaakt, volgens de prognoses van analisten. Voor het eerst in drie maanden besloot de bank de repo-rente van één week te verhogen van 10,25% naar 15%, de grootste stijging in jaren.

Zoekt u actueel nieuws, goede tips en markt analyses? Schrijf u vandaag in voor de Invezz nieuwsbrief.

Het verhoogde ook zijn rentetarief voor kortlopende leningen van 8,75% tot 13,50% en de beleningsrente van 11,75% tot 16,50%. Dit was het eerste monetaire beleid van Naci Agbal, de nieuwe CBRT-gouverneur. In de verklaring zei de bank:

“De commissie heeft besloten een transparante en sterke monetaire verkrapping door te voeren om de risico’s voor de inflatieverwachtingen weg te nemen, de inflatieverwachtingen in te dammen en het deflatieproces te herstellen.”

Moeilijke tijd voor Turkse economie

Het CBRT-rentebesluit komt op een moeilijk moment voor de Turkse economie. Het achterkamertjesbeleid van de voormalige president van de centrale bank kon de zwakte van de lira niet stoppen. Begin deze maand bereikte de valuta inderdaad het laagste niveau ten opzichte van de meeste valuta’s. Tegelijkertijd wordt het land geconfronteerd met sancties van de Verenigde Staten voor het kopen van wapens uit Rusland, terwijl het aantal COVID gevallen stijgt.

Het belangrijkste is dat Turkije een jaarlijkse inflatie van 12% heeft, waarmee het tot de slechtst presterende op de opkomende markten behoort. Zo daalde de inflatie in Zuid-Afrika in oktober tot 3%, terwijl Mexico op jaarbasis 4,8% bedraagt. Het land kampt ook met een hoge werkloosheid, met een officieel percentage van 13%.

Erger nog, de afgelopen dagen is het aantal gevallen van COVID in Turkije gestegen. Gisteren bevestigden ambtenaren meer dan 4.215 nieuwe gevallen, de hoogste dagelijkse stijging sinds april.

De USD / TRY daalt ook doordat risicovolle investeerders vanwege een COVID vaccin overgaan op risicovolle valuta’s. Eerder vandaag zei AstraZeneca dat zijn vaccin effectief was, vooral onder oudere populaties. Andere bedrijven zoals Pfizer (NYSE: PFE) en Moderna (NASDAQ: MRNA) hebben soortgelijke aankondigingen gedaan.

USD/TRY technische analyse

USD/TRY
USD/TRY technische grafiek

De USD / TRY is sinds 6 november scherp gedaald, toen hij een recordhoogte van 8.5838 bereikte. Op de vier-uur grafiek bevindt het zich aan de onderkant van de Bollinger-banden, wat een bearish teken is, zoals je kunt zien in onze gratis forex trading-cursussen.

Evenzo is het paar erin geslaagd om onder de zwarte bearish vlag te komen, terwijl de Relatieve Sterkte Index een paar punten boven het oververkochte niveau van 30 ligt. Het volgende belangrijke ondersteuningsniveau om in de gaten te houden is 7,20, dat is 4,87% onder het huidige niveau.