DXY: Dollarindex op weg naar een nieuwe wekelijkse daling

Geschreven door: Crispus Nyaga
november 20, 2020
  • De Amerikaanse dollarindex gaat naar een wekelijkse daling.
  • De valuta reageert op de stijgende hoop op een COVID vaccin naarmate de gevallen in de VS toenemen.
  • De recente economische cijfers, inclusief de detailhandelsverkopen, vielen tegen.

De Amerikaanse dollarindex (DXY) stevent af op een wekelijkse daling nu de markt reflecteert op de recente gemengde gegevens uit de VS, stijgende COVID gevallen en de hoop op een vaccin. De index wordt verhandeld op $ 92,27, wat een paar punten boven het laagste niveau op 2 september is.

DXY
Amerikaanse dollarindex staat onder druk

Toenemende COVID gevallen en hoop op een vaccin

Het aantal nieuwe Covid-gevallen internationaal bleef deze week stijgen. In de Verenigde Staten bleven de dagelijkse stijgingen records breken, aangezien verschillende staten overgingen om nieuwe thuisblijf bevelen op te leggen.

Zoekt u actueel nieuws, goede tips en markt analyses? Schrijf u vandaag in voor de Invezz nieuwsbrief.

Gisteren toonden gegevens van de Johns Hopkins University aan dat het land 182.601 nieuwe besmettingen had in één dag. Dat was een recordaantal, waarmee het totaal aantal besmettingen op ruim 11,7 miljoen kwam.

Erger nog, het dodental is blijven stijgen. Officiële cijfers laten zien dat er al meer dan 250.000 Amerikanen zijn omgekomen en de cijfers zullen blijven stijgen. Volgens de Centers for Disease Control zou het aantal in de eerste week van december zelfs 282.000 kunnen bereiken.

Als gevolg hiervan hebben verschillende staten, waaronder New York, New Jersey en Californië, een soort van lockdown aangekondigd om de verspreiding te voorkomen.

Idealiter zouden deze cijfers positief moeten zijn voor de dollarindex vanwege zijn rol als veilige haven. Investeerders in forex zijn echter weggegaan van de dollar vanwege het recente positieve nieuws over vaccins. Deze week heeft Pfizer de efficiëntie van zijn vaccin bijgewerkt naar 95%, terwijl de efficiëntie van Moderna 94,5% bedraagt. Evenzo zei AstraZeneca gisteren in een aankondiging dat zijn vaccin ook efficiënt was, vooral onder ouderen.

Tip: bent u op zoek naar een app om slim te investeren? Handel veilig door u te registreren bij onze favoriete keuze, eToro: bezoek & maak een account

Amerikaanse gemengde economische gegevens

De uitdagende situatie in de VS begint ook zichtbaar te worden in de economische gegevens. Dinsdag toonden gegevens van het US Census Bureau aan dat de detailhandelsverkopen in de VS in augustus met slechts 0,3% zijn gestegen en met 5,68% op jaarbasis. In dezelfde maand stegen de kernverkopen in de detailhandel met een maandelijks en geannualiseerd tempo van 0,2%. Dit waren de laagste stijgingen in maanden.

Verdere gegevens toonden aan dat de Amerikaanse bouwvergunningen in oktober ongewijzigd bleven, terwijl de aanvankelijke werkloosheidsaanvragen begonnen te stijgen. Helaas zal de situatie alleen maar erger worden naarmate meer staten op slot gaan. Gisteren zeiden analisten van UBS in een verklaring dat de dollarindex in 2021 verder zal verzwakken:

“De Amerikaanse dollarindex is al bijna 10 procent gedaald ten opzichte van zijn hoogtepunten in maart 2020, en we verwachten een hernieuwde zwakte in 2021.”

Technische vooruitzichten Amerikaanse dollarindex

Dollar index

De DXY staat onder druk, zoals weergegeven in de onderstaande dagelijkse grafiek. In de afgelopen maanden heeft de index moeite gehad om boven de $ 94,74 te komen, wat betekent dat bears de overhand hebben. Als verder bewijs is de index deze week onder de 25 en 50-daagse voortschrijdende gemiddelden gebleven. Daarom verwacht ik dat de index de komende dagen verder zal dalen, met het volgende doel op het laagste niveau van dit jaar op $ 91,77.