USD/SEK: Zweedse kroon stijgt na Riksbank rentebeslissing

Geschreven door: Crispus Nyaga
november 26, 2020
  • De USD/SEK bleef dalen na het rentebesluit van de Riksbank.
  • In de laatste vergadering van dit jaar liet de bank de rentetarieven ongewijzigd.
  • Het paar is met meer dan 18% gedaald sinds de piek in maart.

De neerwaartse trend van USD / SEK zette zich vandaag voort na het rentebesluit van de Riksbank van november. Het wordt verhandeld op 8.500, wat 18% lager is dan het hoogste punt van het jaar tot nu op 10.4885. EUR / SEK en GBP / SEK vertoonden ook een scherpe neerwaartse trend.

USD/SEK
USD/SEK zit in een neerwaartse trend

Riksbank rentebesluit

Zweden heeft de COVID-19 pandemie anders aangepakt dan andere landen. Het land verzette zich tegen de implementatie van grootschalige lockdowns in zowel de eerste als de tweede golf van het virus. Als gevolg hiervan heeft de ziekte meer dan 231.000 mensen besmet en meer dan 6.500 mensen gedood.

Zoekt u actueel nieuws, goede tips en markt analyses? Schrijf u vandaag in voor de Invezz nieuwsbrief.

Zoals alle landen kromp ook de economie in het tweede kwartaal en herstelde zich in het derde kwartaal toen het aantal gevallen begon te dalen. Onlangs heeft Zweden echter meer nieuwe gevallen gemeld vanwege de tweede golf.

Tegen deze achtergrond hield Riksbank, ’s werelds oudste centrale bank, haar laatste bijeenkomst van het jaar. De volgende bijeenkomst vindt plaats in maart 2021.

De bank besloot de rentetarieven ongewijzigd te laten, in lijn met wat de meeste economen die door Reuters werden ondervraagd, verwachtten. Het belangrijkste was dat de bank besloot om de omvang van haar kwantitatieve versoepelingsbeleid te verhogen van 500 miljard SEK naar 700 miljard SEK. De aankopen lopen door tot 2021. In een verklaring zeggen analisten van ING:

“Het feit dat een renteverlaging werd vermeden op het hoogtepunt van de pandemie, duidt misschien op een beperkt enthousiasme voor een ommekeer in negatief terrein.”

In haar prognoses verwacht de bank de tarieven in ieder geval tot en met 2023 op nul te laten staan. Ze verwacht ook dat de CPI het jaar zal eindigen op 0,4% en vervolgens zal stijgen tot 0,8% en 1,2% in de volgende jaren, respectievelijk. Het verwacht ook dat het bbp dit jaar met 4,0% zal krimpen en vervolgens in 2021 met 2,6% zal aantrekken.

Tip: bent u op zoek naar een app om slim te investeren? Handel veilig door u te registreren bij onze favoriete keuze, eToro: bezoek & maak een account

Amerikaanse dollar sterkte

De Riksbank bijeenkomst kwam op een moment dat forexbeleggers het USD / SEK paar naar het laagste niveau sinds april 2018 hebben geduwd. Door sinds april met bijna 20% te dalen, is de Zweedse kroon een van de best presterende valuta’s in de ontwikkelde wereld.

De recente daling is voornamelijk te wijten aan risicovolle beleggers, die de dollar hebben verlaten omdat potentiële marktrisico’s afnemen. Investeerders verwachten bijvoorbeeld dat de relatie tussen de Verenigde Staten en Europa de komende vier jaar goed zal gedijen.

Ook hebben de recente ontwikkelingen op het gebied van vaccins ertoe geleid dat veel mensen het wereldwijde herstel in het komende jaar hebben ingeprijsd. Als gevolg hiervan hebben safe-haven activa zoals de Amerikaanse dollar en goud het de laatste tijd moeilijk gehad.

Technische vooruitzichten van de Zweedse kroon

USD/SEK
USD/SEK technische grafiek

Op de wekelijkse grafiek zien we dat de USD / SEK sinds maart een scherpe daling vertoont. Vervolgens is het onder het Fibonacci-retracementniveau van 61,8% gezakt en mikt het nu op een retracement van 78,6% op 8,386.

Het paar is ook onder het bearish vlagpatroon gekomen dat in roze wordt weergegeven. De neerwaartse trend wordt ook ondersteund door de 25 en 15 weken gewogen voortschrijdende gemiddelden. Ook de accumulatie- en distributie-indicator daalt.

Daarom voorspel ik, na het besluit van de Riksbank van vandaag, dat de sterkte van de Zweedse kroon de komende weken zal aanhouden.