Social media-gigant Facebook sluit een nieuwe overname af

Geschreven door: Jayson Derrick
november 30, 2020
  • Facebook stemde ermee in om CRM-bedrijf Kustomer over te nemen.
  • De nieuwste aanwinst zal de chat-eigenschappen van Facebook helpen.
  • Volgens de media zou het bedrijf de komende dagen aan de ontvangende kant kunnen staan van antitrustzaken.

Social media-kolos Facebook, Inc. (NASDAQ: FB) voegt nog een ander bedrijf toe aan zijn bedrijf, omdat het ermee instemde om de startup Kustomer te kopen voor iets meer dan $ 1 miljard.

Wie is Kustomer?

Kustomer is een omnichannel-platform voor klantrelatiebeheer (CRM) dat bedrijven helpt repetitieve taken te automatiseren, aldus Facebook in zijn persbericht. Het platform van het bedrijf helpt werknemers hun productiviteit te maximaliseren, omdat het hen meer tijd geeft om aan minder repetitieve taken te werken.

Zoekt u actueel nieuws, goede tips en markt analyses? Schrijf u vandaag in voor de Invezz nieuwsbrief.

De grondgedachte achter de overname van Kustomer past in de focus van Facebook meer op messaging en minder op het kernplatform voor sociale media. In het bijzonder blijft Facebook investeren om bedrijven te helpen WhatsApp en Messenger te gebruiken om met klanten te communiceren.

Facebook zei dat meer dan 175 miljoen mensen zijn berichtenplatform gebruiken om alleen via WhatsApp met een bedrijf te communiceren.

De socialemediagigant heeft in zijn geschiedenis meer dan 100 overnames voltooid, merkte WSJ op. De meest opvallende deal in de geschiedenis van het bedrijf was de deal van ongeveer $ 1 miljard om het rivaliserende sociale mediaplatform Instagram in 2012 over te nemen.

Wil je Facebook aandelen kopen, maar weet je niet precies hoe? Lees deze informatieve gids om te begrijpen hoe u verder moet gaan.

Tip: bent u op zoek naar een app om slim te investeren? Handel veilig door u te registreren bij onze favoriete keuze, eToro: bezoek & maak een account

Deal timing

Gelijktijdig met de laatste acquisitie van Facebook, zouden federale en nationale antitrustautoriteiten nieuwe rechtszaken kunnen indienen tegen het sociale mediabedrijf, vertelden bronnen afzonderlijk aan WSJ. De autoriteiten zijn vooral geïnteresseerd in het onderzoeken of Facebook misbruik maakt van zijn macht om het sociale medialandschap te domineren.

Google bevindt zich ook in het vizier van antitrust autoriteiten. De eenheid Alphabet Inc (NASDAQ: GOOG) kreeg vorige maand al een antitrust-rechtszaak aan zijn broek en de autoriteiten zouden nog vier zaken kunnen voorbereiden die gericht zijn op Google of Facebook, zeiden de bronnen ook.

Facebook lijkt beperkte vrienden te hebben in Washington. Democraten beweren dat het sociale mediabedrijf niet actief genoeg is in het bestrijden van misleidende uitlatingen op zijn platform. Aan de andere kant van het gangpad betogen Republikeinen de platformdoelen en houden conservatieve stemmen het zwijgen.

De voormalige voorzitter van de Federal Trade Commission, William Kovacic, merkte op dat de antitrust autoriteiten er vertrouwen in hebben dat er een weg is om door te gaan met de gerechtelijke procedure, ondanks wie het Witte Huis controleert.

“Het ondersteunende koor van gekozen functionarissen geeft de DOJ en de FTC de verzekering dat ze de politieke steun hebben die ze nodig hebben om de inspanningen van de bedrijven af te remmen … om de agentschappen onder druk te zetten om hun zaken terug te schroeven of af te zwakken”, citeerde WSJ hem als gezegde.

Wat nu?

WSJ’s bronnen zeggen dat de FTC dagen verwijderd is van het goedkeuren van een antitrustzaak tegen Facebook. De specifieke zaak zal onderzoeken of Facebook de competitieve omgeving heeft verstoord door Instagram en WhatsApp over te nemen.

De FTC zou een aanklacht kunnen indienen bij een districtsrechtbank waardoor generaals van de staatsprocureur zich kunnen aansluiten bij een eigen rechtszaak.