Wat de opname van Tesla in de S&P 500 betekent voor de markt

Geschreven door: Jayson Derrick
november 30, 2020
  • De aandelen van Tesla worden eind december aan de S&P 500-index toegevoegd.
  • Tesla zal gerangschikt worden als het zesde grootste aandeel in de index.
  • De opname van het aandeel zou problemen kunnen opleveren voor fonds- en indexbeheerders.

Elektrische autofabrikant Tesla, Inc. (NASDAQ: TSLA) zal zijn aandeel in de S&P 500 index in de komende weken opnemen en de impact op het aandeel is onduidelijk gezien de enorme omvang van het bedrijf.

Notering op 21 december

Tesla wordt op 21 december officieel opgenomen in de S&P 500-index en de indexoperator weet niet zeker hoe het verder moet. Doorgaans is het opnemen van nieuwe aandelen in de overvolle index een gebeurtenis waar maar weinigen om geven. Het 509e grootste bedrijf dat het 497e grootste bedrijf in de index vervangt, zorgt immers niet voor in het oog springende krantenkoppen.

Zoekt u actueel nieuws, goede tips en markt analyses? Schrijf u vandaag in voor de Invezz nieuwsbrief.

Maar Tesla zal volgens The Wall Street Journal het zesde grootste bedrijf in de index zijn. Het aandeel heeft een “cult-achtige” aanhang en is verzevenvoudigd in 2020.

Tip: bent u op zoek naar een app om slim te investeren? Handel veilig door u te registreren bij onze favoriete keuze, eToro: bezoek & maak een account

Een ingewikkelde aanpassing

De opname van Tesla in de index zal ongeveer $ 100 miljard ertoe brengen om van eigenaar te wisselen tussen indexfondsen en beheerders. Indexfondsen zullen kleinere aandelen moeten verkopen en de opbrengst moeten gebruiken om aandelen van Tesla te verzamelen om zich aan te passen voor de opname van het aandeel.

Dit zou een gecompliceerde transactie kunnen zijn, maar het zou beheersbaar kunnen zijn in één handelssessie voorafgaand aan de officiële opname op 18 december. Tesla’s dagelijkse volume bedroeg half juli meer dan $ 60 miljard, dus genoeg verkopers kunnen in de verleiding komen om van hun aandelen af te komen en te vergrendelen met winst.

Maar om de zaken nog ingewikkelder te maken: 18 december is volgens WSJ ook een “viervoudige heksendag”. Dit gebeurt slechts vier keer per jaar wanneer opties, futures, indexen en aandelen beide tegelijkertijd vervallen.

Deze dagen zijn meestal volatiel en de onzekere omgeving kan beleggers en managers veel hoofdpijn bezorgen. In 2020 zijn er sinds 2008 meer eendaagse verhuizingen van ten minste 3% geweest dan in enig jaar.

Investeerders krijgen inspraak

In een ongebruikelijke beweging vraagt de S&P-indexbeheerder grote beleggers om advies over hoe ze verder moeten gaan. Een wijdverbreide mening is dat iedereen transacties over twee verschillende kwartalen opsplitst. Dit zou vermogensbeheerders helpen zich aan te passen aan plotselinge bewegingen in zowel Tesla’s aandelen als de bredere markt.

Dit zou niet de eerste keer zijn dat de investeringsgemeenschap in twee kwartalen doorging met grote veranderingen. MSCI’s opname van China-A aandelen in haar Emerging Market Index in 2018 gebeurde in twee fasen. “Een stapsgewijze aanpak over meerdere kwartalen helpt bij de liquiditeitsproblemen”, zegt Chris Johnson, hoofd ETF Capital Markets bij Charles Schwab, aan WSJ.