De ruwe olie prijs daalt vanwege bezorgdheid over het aanbod

Geschreven door: Faith Maina
december 2, 2020
  • De prijzen van Brent en WTI schommelden na de hoogtepunten van vorige week.
  • De gegevens van API geven aan dat de olie-voorraden in de VS hoger zijn dan verwacht.
  • OPEC+ moet nog een besluit nemen over de verlenging van de restricties.
  • Optimisme in de markt heeft het neerwaartse momentum afgetopt.

De prijzen van ruwe olie wankelen nu de markt reageert op Amerikaanse voorraden. API’s cijfers zijn hoger dan verwacht. De focus van beleggers ligt nu op de EIA-gegevens die later op de dag gepland staan. Bovendien hebben verschillen binnen het OPEC+ kartel de bezorgdheid over een mogelijke toename van het aanbod vergroot. WTI handelt op ~$ 44,34, wat lager is dan het hoogste punt van vorige week van $ 46,27. Evenzo wordt Brent verhandeld tegen $ 47,36. In de afgelopen week had het een hoogtepunt van $ 49 bereikt.

Ruwe olie prijzen

De VS registreert hoger dan verwachte voorraden ruwe olie

De markt voor ruwe olie reageert ook op de onverwachte stijging van de hoeveelheid ruwe olie die Amerikaanse bedrijven bezitten. Gisteren meldde het American Petroleum Institute (API) een toename van de voorraden ruwe olie in de VS. De voorraden van vorige week stegen met 4,146 miljoen vaten.

Zoekt u actueel nieuws, goede tips en markt analyses? Schrijf u vandaag in voor de Invezz nieuwsbrief.

In de voorgaande week was de hoeveelheid product in opslag 3,8 miljoen vaten hoger. Deskundigen hebben voorspeld dat de voorraden van vorige week met 2,272 miljoen vaten zullen afnemen. Het hoger dan verwachte cijfer duidt op een verminderde vraag; wat een zorg is voor investeerders die olie willen verhandelen.

Later vandaag zal de Energy Information Administration gegevens vrijgeven over de Amerikaanse voorraden ruwe olie. Analisten voorspellen dat de voorraden zullen afnemen met 2,358 miljoen vaten. De voorspelde verandering is groter dan de vorige -0,754 miljoen vaten. Investeerders zullen ook enthousiast zijn over de hoeveelheid ruwe olie die in Cushing wordt opgeslagen; dat is het afleverpunt van WTI.

Tip: bent u op zoek naar een app om slim te investeren? Handel veilig door u te registreren bij onze favoriete keuze, eToro: bezoek & maak een account

Haperingen in OPEC+ -bijeenkomsten vergroten de bezorgdheid over de toegenomen aanvoer van ruwe olie

Investeerders keken naar de OPEC+ vergadering die vanaf 30 december twee dagen zou duren. In feite ondersteunde het sentiment de bullish uitbraak van Brent- en WTI-prijzen boven respectievelijk $ 45 en $ 43. Als zodanig hebben de huidige meningsverschillen tussen de olieproducerende landen geleid tot schommelingen in de prijzen van ruwe olie.

Enerzijds steunen Rusland en Saudi-Arabië de verlenging van productieverminderingen. De VAE en andere leden van het kartel hebben echter een andere mening. De bezorgdheid van investeerders is dat het falen van de OPEC+ om de olieproductie te verminderen, zal resulteren in een groter aanbod van ruwe olie dan in de vraag.

De hoop op een hoge vraag naar ruwe olie beperkt de prijsdalingen

De hoop van investeerders op vaccinatie tegen COVID-19 heeft ertoe bijgedragen dat de verliezen van de prijzen van ruwe olie tot een minimum zijn beperkt. Hoewel de Amerikaanse FDA de aanvraag van Pfizer nog moet goedkeuren, is het distributieplan van het bedrijf in volle gang. Op 27 november, startte United Airlines Holdings Inc (NASDAQ: UAL) haar charter vluchten van Brussel naar Chicago voor het transport van het vaccin van Pfizer.

Pfizer heeft de basis gelegd om een snelle distributie van de doses te garanderen zodra de toezichthouder het gebruik van het vaccin in noodgevallen goedkeurt. Beleggers zijn optimistisch dat de vaccinatie zal aanvangen op 11 december. Vervolgens zal de pre-pandemische norm waarschijnlijk terugkeren en de vraag naar ruwe olie verhogen. Dit optimisme heeft het neerwaartse momentum van de prijzen van ruwe olie beperkt.

Bovendien zijn analisten van mening dat de meningsverschillen tussen OPEC+ leden van korte duur zijn. Michael Lynch, de leider bij Strategic Energy & Economic Research, zei : “Mensen denken dat dit hetzelfde oude verhaal is. Ze zullen ruzie maken, maar uiteindelijk zullen ze tot een akkoord komen, omdat niemand wil dat de prijs ineenstort. “