De dollarindex zou met nog eens 10% kunnen dalen

By: Crispus Nyaga
Crispus Nyaga
Crispus is een actieve handelaar, waar hij wordt gevolgd en gekopieerd bij Capital.com. Hij woont in Nairobi met zijn vrouw, zoon… read more.
on dec 3, 2020
  • De vrije val van de DXY zette zich voort in de nachtelijke handel.
  • Analisten bij Goldman Sachs, Morgan Stanley en JP Morgan verwachten dat de vrije val doorzet.
  • Het volgende doel is $88, het laagste punt van februari 2018.

De uitverkoop van de Amerikaanse dollarindex (DXY) versnelde tijdens de nachtelijke handel doordat de vraag naar andere valuta toenam. Het wordt verhandeld tegen $ 90,76, het laagste sinds april 2018.

Amerikaanse dollarindex in een vrije val

De zwakte van de dollar houdt aan

Dit jaar steeg de Amerikaanse dollarindex naar een meerjarig hoogtepunt van $ 103 nadat de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) COVID-19 tot een wereldwijde pandemie had verklaard.

Zoekt u actueel nieuws, goede tips en markt analyses? Schrijf u vandaag in voor de Invezz nieuwsbrief.

Sindsdien is de vraag naar de valuta afgenomen, waardoor deze met meer dan 11% is gedaald. Aan de andere kant hebben de andere valuta’s waaruit de dollarindex bestaat, zoals de euro, de Zwitserse frank en de pond sterling, meerjarige hoogtepunten bereikt.

Evenzo hebben de valuta’s van opkomende markten een sterke stijging doorgemaakt. De Zuid-Afrikaanse rand heeft meer dan 20% gewonnen, terwijl de Mexicaanse peso meer dan 22% van zijn waarde heeft toegevoegd. Andere valuta’s van opkomende markten die zijn gestegen ten opzichte van de dollar zijn onder andere de Singaporese dollar, de Braziliaanse real en de Chinese yuan.

En analisten worden extreem bearish ten opzichte van de dollar. In een rapport van gisteren voorspelde een analist bij JP Morgan dat de dollarindex in 2021 verder zal dalen. Ook zei Mark Wilson, een analist bij Morgan Stanley, in een ander rapport dat de index met nog eens 10% zou kunnen dalen. Goldman Sachs verwacht dat de dollar in 2021 met 6% zal dalen.

Waarom zit de dollar in een vrije val?

Er zijn drie hoofdredenen waarom analisten in toenemende mate bearish zijn ten opzichte van de dollarindex. Ten eerste heeft de opkomst van een Covid-vaccin enkele risico’s op de markt geëlimineerd. Dat komt omdat de wereld de komende maanden mogelijk weer normaal zal worden. Met andere woorden, er zullen geen lockdowns meer zijn.

Ten tweede, forex beleggers geloven dat Joe Biden genoeg steun om de economie te overspoelen met een record stimulus die aanzienlijk de dollar zal devalueren krijgt. Hij heeft al toegezegd om een stimulans van meerdere triljoenen dollar te bieden wanneer hij wordt beëdigd. Een andere stimulans zal komen in de vorm van investeringen in infrastructuur en schone energie.

Ten derde zijn analisten van mening dat de regering van Biden zal leiden tot betere Amerikaanse betrekkingen over de hele wereld. Met andere woorden, er zullen geen handelsoorlogen zijn, die meestal goed zijn voor de dollar.

Technische vooruitzichten dollarindex

Dollar index
Amerikaanse dollarindex technische grafiek

Op de wekelijkse grafiek hieronder zien we dat de dollarindex een sterk neerwaartse trend vertoont. Deze trend wordt ondersteund door voortschrijdende gemiddelden op korte en lange termijn, terwijl de Relatieve Sterkte Index (RSI) is blijven dalen.

De gemiddelde directionele index, die een goede maatstaf is voor de sterkte van een trend, is ook blijven stijgen. Deze indicatoren worden geleverd door de meeste forex-makelaars voor gespreid gokken.

Daarom is er een mogelijkheid dat de index met nog eens 3,3% daalt om het dieptepunt van februari 2018 van $ 88,28 te bereiken.

Investeer in crypto, aandelen, ETF's en meer in enkele minuten met onze favoriete makelaar, eToro
7/10
67% van particuliere CFD accounts verliezen geld