EUR/USD rally wint aan kracht na sterke EU PMI gegevens

Geschreven door: Crispus Nyaga
december 3, 2020
  • De EUR/USD herstelde zich na de sterke verkoopcijfers in de EU.
  • De PMI voor diensten daalde in november, maar was beter dan verwacht.
  • De over het algemeen zwakkere dollar heeft bijgedragen aan de rally van de euro.

De EUR / USD rally versnelde vandaag na sterke detailhandelsverkopen en een betere diensten PMI van de Europese Unie. Het paar handelt op 1.2125, wat 14% boven het laagste punt van het jaar geleden op 1.0630 ligt.

EUR/USD
EUR/USD rally gaat door

De Europese detailhandelsverkopen zijn in oktober gestegen

In een rapport dat eerder vandaag werd gepubliceerd zei Eurostat dat het volume van de detailhandelsverkopen in oktober met 1,5% is gestegen naarmate de regio zich herstelde van de pandemie. Deze maandelijkse stijging was beter dan de daling van 1,7% in de voorgaande maand.

Zoekt u actueel nieuws, goede tips en markt analyses? Schrijf u vandaag in voor de Invezz nieuwsbrief.

De omzet steeg met 4,3% op jaarbasis, wat ook beter is dan de stijging van 2,5% van de voorgaande maand. Economen die door Reuters werden ondervraagd, verwachtten dat de verkoop met 2,7% zou stijgen.

Food en non-foodproducten stegen met 2,0%, terwijl autobrandstoffen met 3,7% daalden. Tot de best presterende landen behoorden Denemarken, Kroatië en Frankrijk, terwijl de achterblijvers Slovenië, Slowakije en Nederland waren.

Toch verwachten analisten dat de verkoop in november is gedaald naarmate het aantal COVID-gevallen in Europa bleef stijgen. Dit leidde ertoe dat veel landen, zoals Frankrijk en Duitsland, lichte lockdowns implementeerden om de verspreiding te voorkomen.

Tip: bent u op zoek naar een app om slim te investeren? Handel veilig door u te registreren bij onze favoriete keuze, eToro: bezoek & maak een account

Contracten in de dienstensector

De EUR / USD steeg ook vanwege de betere PMI voor diensten. Zoals de meeste analisten hadden verwacht, kromp de Europese dienstensector in november vanwege niet-essentiële bedrijven. Deze omvatten bedrijven als restaurants, cafés en bars, die toonaangevende werkgevers in Europa zijn.

Volgens Markit is de PMI voor diensten in november gedaald tot 41,7, het laagste niveau sinds mei. Het was ook de derde maand op rij dat de PMI onder de 50 bleef, wat een teken is van krimp in de sector.

Ook de samengestelde PMI, die de diensten- en maakindustrie combineert, daalde in november naar 45,3. De best presterende landen waren Duitsland, Ierland, Italië en Spanje. Behalve in Duitsland waren de PMI’s van de overige landen onder de 50. In een verklaring zei Markit:

“De relatieve veerkracht van diensten weerspiegelt gedeeltelijk de overloopvraag van de productiesector naar transport en andere industriële ondersteunende diensten, maar weerspiegelt ook de lossere lockdown-maatregelen in vergelijking met die van eerder dit jaar.”

De EUR / USD steeg ook vanwege de algemeen zwakkere US-dollar. De dollar zakte naar het laagste niveau sinds april 2018 toen de vraag afnam.

EUR/USD technische vooruitzichten

EUR/USD
EUR/USD technische grafiek

Op de wekelijkse grafiek vertoonde de EUR / USD een sterke rally en bevindt zich nu op het hoogste niveau sinds april 2018. Het is ook boven de voortschrijdende gemiddelden op korte en middellange termijn gestegen, wat een ander teken is van de kracht van de euro. Zoals je kunt zien in je echte of forex demo-account, ligt de Relatieve Sterkte Index (RSI) dicht bij het overbought-niveau. Daarom zal het paar op korte termijn waarschijnlijk blijven stijgen, aangezien de bulls mikken op het hoogste punt van februari 2018 op 1.2555.