USD/CNY crasht naar het dieptepunt van 2018

Geschreven door: Crispus Nyaga
december 7, 2020
  • Het USD/CNY paar zakte naar het laagste niveau sinds 2018.
  • De export steeg met meer dan 22% op jaarbasis, terwijl de invoer met 4,5% toenam.
  • Als gevolg hiervan nam het handelsoverschot toe tot meer dan $75 miljard.

De USD / CNY staat vandaag onder druk nu de markt reageert op de indrukwekkende handelsgegevens uit China. Het paar handelt op 6.5360, het laagste sinds juni 2018.

USD/CNY
USD/CNY daalt na sterke Chinese gegevens

China indrukwekkende handelsaantallen

Recente gegevens uit China leveren meer bewijs dat de economie van het land op volle toeren draait. Het land werd de eerste grote economie die uit de pandemie kwam toen het in het tweede kwartaal met 5,2% groeide. Het zette deze trend voort in het derde kwartaal.

Zoekt u actueel nieuws, goede tips en markt analyses? Schrijf u vandaag in voor de Invezz nieuwsbrief.

Vorige week toonden gegevens uit China aan dat de PMI’s voor de verwerkende industrie en de niet-verwerkende industrie in november bleven stijgen.

En vandaag toonden gegevens van het statistische bureau van het land aan dat de export en import van het land het in november goed deden.

De export steeg met 21,1% op jaarbasis, de snelste stijging in drie jaar. Het was ook een sterke sprong ten opzichte van de stijging van 11,4% in oktober en beter dan de Bloomberg-schatting van 12%. November was de zesde opeenvolgende maand van winst.

De invoer is in november met 4,5% gestegen ten opzichte van 4,7% een maand eerder. Deze stijging was iets onder de consensusschatting van 7%.

Als gevolg hiervan steeg het Chinese handelsoverschot in november tot meer dan $ 75,42 miljard, het hoogste cijfer ooit. In oktober bedroeg het Chinese handelsoverschot ongeveer $ 58,4 miljard.

Deze cijfers laten zien dat China heeft geprofiteerd van lockdowns in westerse landen om zijn exportmachine een boost te geven. Ze laten ook zien dat de handelsoorlogen in de VS geen enkele impact hebben gehad op Chinese bedrijven.

Met name de positieve gegevens komen twee dagen nadat de Verenigde Staten zwakke niet-agrarische looncijfers bekendmaakten. In totaal voegde de Amerikaanse economie in november slechts 245.000 banen toe, tegen 610.000 in de voorgaande maand. Dat was aanzienlijk minder dan de 440.000 die Wall Street verwachtte.

Technische vooruitzichten USD/CNY

USD/CNY
USD/CNY technische grafiek

Kijkend naar de wekelijkse grafiek, zien we dat het USD / CNY paar een dubbele-top-patroon vormde op 7.1830. Vanaf mei dit jaar is het paar met meer dan 9% gedaald, waarmee het de sterkste prestatie van de yuan in jaren is. Met name omdat de Chinese centrale bank niet heeft bemiddeld om te regeren op de sterkere yuan.

Het paar bevindt zich ook onder de voortschrijdende gemiddelden van 25 en 50 weken, terwijl de Relatieve Sterkte Index (RSI) is gedaald naar het laagste niveau sinds januari 2018. Zoals u zult zien in onze forex trading cursussen, staat deze situatie bekend als oversold.

Daarom lijkt op korte termijn de weg van de minste weerstand voor de USD / CNY lager. Vanwege de oververkochte omstandigheden is er echter een mogelijkheid dat er op korte termijn een pullback zal plaatsvinden.