De prijs van sojabonen vindt steun bij een zwakke dollar

december 9, 2020
  • De zwakke dollar heeft geholpen de daling van de prijs te beperken.
  • Terwijl het weer in Brazilië is verbeterd, ervaart Zuid-Amerika nog steeds La Niña.
  • Investeerders wachten op het WASDE-rapport van morgen voor inzicht in de bevoorradingsstatus van sojabonen.

De prijs van sojabonen is met 0,56% gestegen tot $ 11,52. De rally van vandaag komt na grotendeels in het rood te hebben gestaan in de huidige maand. Het verbeterende weer in Brazilië en de beter dan verwachte export uit de VS hebben de bezorgdheid over het lage aanbod weggenomen. Een zwakkere dollar en de aanhoudende La Niña hebben de verliezen echter beperkt. Investeerders wachten op het WASDE-rapport van morgen.

Sojabonen prijs

De neerwaartse trend van de Amerikaanse dollar beperkt de verliezen van sojabonen

Sojabonen worden verhandeld in Amerikaanse dollars. Een zwakkere dollar creëert een gunstig klimaat voor de prijs van sojabonen, aangezien handelaren meer producten kunnen kopen. De dollar heeft 4 opeenvolgende weken in het rood gestaan.

Zoekt u actueel nieuws, goede tips en markt analyses? Schrijf u vandaag in voor de Invezz nieuwsbrief.

Vandaag, om 11.33 GMT, daalde de dollarindex met 0,19% om te handelen op $ 90,79. De neerwaartse trend van de dollar hielp de verliezen bij sojabonen te beperken. Terwijl de Amerikaanse sojabonenfutures drie opeenvolgende dagen in het rood stonden, noteren ze nog steeds boven het dieptepunt van gisteren en vorige week van ~$ 11,42.

Amerikaanse dollarindex

De prijs van sojabonen reageert op het verbeterde weer in Zuid-Amerika

Brazilië is de grootste exporteur van sojabonen ter wereld. Evenzo behoort Argentinië tot de topproducenten van sojabonen. In het recente verleden hebben sojabonenproducerende gebieden in de twee landen te maken gehad met barre weersomstandigheden.

In Brazilië werd La Niña gekenmerkt door onvoldoende regenval en hoge temperaturen. Het ongunstige weer, dat van invloed was op het sojaplantseizoen van het land, zorgde voor bezorgdheid op de sojamarkt.

Het weer in Zuid-Amerika lijkt echter te verbeteren; wat een bearish signaal is voor de prijzen van sojabonen. De Commodity Weather Group heeft aangegeven dat de centrale en zuidelijke regio’s van Brazilië, evenals het noorden van Argentinië, meer regen zullen ontvangen in 6-10 dagen. In het noordoosten en middenwesten van Brazilië verwachten meteorologen regen in 11-15 dagen.

Terwijl de weersveranderingen de zorgen over het krappe aanbod van sojabonen hebben weggenomen, is Zuid-Amerika nog niet uit het bos. Een in Singapore gevestigde handel verklaarde: “Brazilië heeft een aantal regens gehad die zwaar wegen op de sojamarkt, maar delen van Argentinië zijn nog steeds droog.” Deze status quo heeft de prijzen van sojabonen ondersteund.

Investeerders wachten op het WASDE-rapport

Het Amerikaanse ministerie van Landbouw zal schattingen van het aanbod en de vraag naar Amerikaanse sojabonen, evenals andere landbouwproducten vrigeven op 10 december. Beleggers zijn benieuwd of de cijfers duiden op een aanhoudend laag aanbod.

De vooruitzichten van november voor het seizoen 2020/21 lieten lagere opbrengsten zien. De productie van sojabonen zou naar verwachting met 98 miljoen bushels afnemen tot 4,17 miljard bushels.

In de VS lieten grote producerende regio’s zoals Iowa, Illinois en Nebraska lagere opbrengsten optekenen. Bovendien droeg de lagere productie in Argentinië bij aan de verwachte vermindering van de buitenlandse oliezaadproductie met 5,6 miljoen ton.

Op 7 december gaf de USDA aan dat de wekelijkse soja-export inspecties lagere cijfers zagen dan de vorige week. De cijfers overtroffen echter nog steeds de verwachtingen. De hoeveelheid geïnspecteerde sojabonen voor de export bedroeg ongeveer 2.297 miljoen ton, 126.731 ton minder dan vorige week. Egypte en China waren de belangrijkste bestemmingen van de grondstof.

Investeer in crypto, aandelen, ETF's en meer in enkele minuten met onze favoriete makelaar, eToro
7/10
67% van particuliere CFD accounts verliezen geld