USD/NOK: Kroon stijgt door mogelijke renteverhoging

By: Crispus Nyaga
Crispus Nyaga
Crispus is een actieve handelaar, waar hij wordt gevolgd en gekopieerd bij Capital.com. Hij woont in Nairobi met zijn… read more.
on dec 17, 2020
  • Het USD/NOK paar daalde vandaag scherp na het rentebesluit van de Norges Bank.
  • De bank wilt de rente eerder verhogen dan verwacht.
  • Dat komt doordat de Noorse economie zich sneller herstelt dan eerder werd verwacht.

De USD / NOK zakte naar het laagste niveau sinds juli 2019 nadat de Norges Bank een hint had gegeven op een mogelijke renteverhoging in 2022. Het paar handelt op 8,5773, wat 30% onder het hoogste punt van het jaar tot nu toe op 12,1212 is.

USD/NOK
USD/NOK (blauw) en EUR/NOK (rood)

Norges Bank neemt een agressief rentebesluit

De Norges Bank was de tweede grote centrale bank die na de Zwitserse Nationale Bank (SNB) haar definitieve rentebesluit vrijgaf.

Zoekt u actueel nieuws, goede tips en markt analyses? Schrijf u vandaag in voor de Invezz nieuwsbrief.

De bank besloot het hoofdrentetarief ongewijzigd te laten op 0,0%, waar het sinds april van dit jaar is. Maar de bank zei dat ze de rente mogelijk eerder dan verwacht zal gaan verhogen, mogelijk in 2022. Als zodanig wordt het de eerste grote centrale bank die hint over mogelijke renteverhogingen. Gouverneur Oystein Olsen zei:

“De scherpe economische neergang en de aanzienlijke onzekerheid over de vooruitzichten suggereren dat de beleidsrente moet worden gehandhaafd totdat er duidelijke tekenen zijn dat de economische omstandigheden normaliseren.”

Noorwegen heeft de COVID-19 pandemie beter doorstaan dan de meeste van zijn Scandinavische buren. Ten eerste heeft het slechts 42.000 gevallen en 402 sterfgevallen geregistreerd. Dit staat in schril contrast met Zweden, dat meer dan 349.000 nieuwe gevallen en meer dan 7.000 doden heeft geregistreerd.

Als gevolg hiervan daalde het land met 5,2% in het tweede kwartaal (versus de daling van de EU met 14,7%) en herstelde het vervolgens met 4,7% in het derde kwartaal. Andere statistieken, zoals detailhandel, werkloosheidspercentage en industriële productie, waren ook geweldig.

Verder heeft de Noorse economie ook een boost gekregen van de hogere olieprijzen. Brent is gestegen naar meer dan $ 50 vanaf het dieptepunt van $ 16 sinds vorig jaar, terwijl de West Texas Intermediate (WTI) van onder nul naar de huidige $ 48 is gestegen.

Technische vooruitzichten USD/NOK

USD/NOK
USD/NOK technische analyse

Het USD / NOK paar maakte dit jaar een sterke neerwaartse trend door, voornamelijk vanwege de zwakkere dollar, hogere olieprijzen en de kracht van de Noorse economie. De sterkte van de Norges Bank heeft ook bijgedragen.

Op de vier-uur grafiek ligt de prijs iets onder de 25 en 15-daagse exponentiële voortschrijdende gemiddelden, terwijl de Relatieve Sterkte Index (RSI) onder het oversold-niveau is gekomen. Zoals je kunt zien in onze gratis forex trading cursussen, is dit een teken dat bears de overhand hebben. Daarom zal het paar op korte termijn blijven dalen, met de volgende belangrijke ondersteuning op 8.500.

Investeer in crypto, aandelen, ETF's en meer in enkele minuten met onze favoriete makelaar, eToro
7/10
67% van particuliere CFD accounts verliezen geld