Amerikaanse staatsobligaties vallen door nieuwe bezorgdheid

op dec 24, 2020
  • Nieuws over een nieuwe en een meer overdraagbare coronavirusvariant in het VK.
  • Nieuwe zorgen over een nieuwe COVID 19-stam die de vraag naar staatsobligaties deed toenemen.
  • US10Y handelt vandaag 0,7% lager of wekelijks 0,87% in het rood.

Het rendement op Amerikaanse staatsobligaties op 10 jaar handelt deze week lichtjes lager vanwege nieuwe zorgen over een nieuwe COVID-19 stam die de vraag naar staatsobligaties deed toenemen.

Fundamentele analyse: risicosentiment volatiel

Berichten over een nieuwe en een meer overdraagbare coronavirusvariant in het Verenigd Koninkrijk maakten beleggers eerder deze week bang. De Britse premier Boris Johnson zei dat het grootste deel van het land tijdens de kerstvakantie te maken zal krijgen met strengere lockdown-maatregelen, terwijl een aantal andere landen onmiddellijk hun grenzen voor Groot-Brittannië hebben gesloten.

Zoekt u actueel nieuws, goede tips en markt analyses? Schrijf u vandaag in voor de Invezz nieuwsbrief.

Beleggers waren bezorgd dat de risico’s van nieuwe lockdowns en bedrijfsonderbrekingen het economisch herstel in Europa zouden kunnen afremmen, waardoor ze in safe-haven activa, zoals de Amerikaanse Treasury, gingen investeren.

“Vermoedelijk zou de vlucht-naar-kwaliteit nog belangrijker zijn geweest als het Congres niet de $ 900 miljard aan pandemie-hulpwet had gekregen, waarop maandag door zowel het Huis als de Senaat zal worden gestemd”, aldus Ian Lyngen, tarievenstrateeg bij BMO Capital. Markten.

“Het lijdt weinig twijfel dat de huidige prijsactie de snelle reactie van de markt vertegenwoordigt op de realisatie van een belangrijk pandemierisico op weg naar het nieuwe normale – dwz nieuwe stam van de ziekteverwekker,” voegde hij eraan toe.

Aan de andere kant werd het risicosentiment gestimuleerd door het nieuws dat de wetgevers van het Congres na maanden van onderhandelen eindelijk overeenstemming bereikten over een nieuw hulppakket voor het coronavirus.

De wetgevers waren het eens geworden over een hulppakket van $ 900 miljard waarover naar verwachting maandag zal worden gestemd, volgens senaatsleider Mitch McConnell en minderheidsleider Chuck Schumer.

Technische analyse: opbrengsten dalen

De Amerikaanse 10-jaars obligatierente handelt vandaag 0,7% lager of wekelijks 0,87% in het rood. Over het algemeen is de prijsactie grotendeels zijwaarts blijven handelen, nadat ze voor het eerst sinds maart bijna tegen 1% was verhandeld.

10-jaars obligatierente (TradingView)

In theorie wordt het rendement op 10-jaars obligaties nauwlettend in de gaten gehouden als een indicator van een breder beleggersvertrouwen.

Overzicht

Amerikaanse staatsobligaties vielen maandag door het nieuws over een nieuwe, meer overdraagbare coronavirusvariant in het Verenigd Koninkrijk, die investeerders ertoe aanzette om safe-haven activa te kopen.