USD/CNY: Yuan-rally wint aan kracht door Chinese interventies

Geschreven door: Crispus Nyaga
januari 6, 2021
  • Het USD/CNY paar daalde vandaag scherp, zelfs toen China begon in te grijpen.
  • Het paar is met meer dan 10% gedaald vanaf het hoogste punt vorig jaar.
  • De daling van vandaag is ook gedeeltelijk te wijten aan de zwakke Amerikaanse dollar.

De USD / CNY zakte naar het laagste niveau sinds juni 2018, zelfs toen China de kracht van de yuan afschermde. Het wordt verhandeld op 6,4525, wat 10% lager is dan de dubbele top van vorig jaar op 7,7165.

USD/CNY
USD/CNY zit in een neerwaartse trend

China grijpt in op de forexmarkt

De Chinese yuan vertoont de afgelopen maanden een sterke trend. Deze prestatie werd gedreven door de risicoanalyse van de markt en de algehele kracht van de Chinese economie. De meeste sectoren van de economie van het land zijn inderdaad al hersteld.

Zoekt u actueel nieuws, goede tips en markt analyses? Schrijf u vandaag in voor de Invezz nieuwsbrief.

Tegelijkertijd heeft de People’s Bank of China (PBOC), anders dan in het verleden, een relatief passieve benadering gekozen. Het is aan de zijlijn gebleven en heeft de yuan laten stijgen, wat zijn exporteurs schaadt. Deze aanpak is vooral gekomen omdat het land het vertrouwen in de yuan wil vergroten.

Dit gaat veranderen. Volgens Bloomberg stelde de PBOC zijn fixingspercentage vast op 6,4604, wat ongeveer 0,06% zwakker was dan de schatting. Dit kwam een paar dagen nadat de communistische partij meer bedrijven op het vasteland toestond meer leningen in het buitenland te verstrekken. Ook citeerde een door de staat gesteunde krant analisten die zeiden dat de yuan-sterkte zal beginnen te vertragen.

Eerder vandaag meldde Caixin dat de PMI voor de Chinese diensten in december daalde naar 56,3 van 57,8 in de voorgaande maand. Dit gebeurde terwijl de vraag, het optimisme en de werkgelegenheid bleven verbeteren.

Zwakkere dollar houdt aan

Het USD / CNY paar reageert ook op de algemeen zwakkere dollar. De dollarindex is vandaag met meer dan 0,20% gedaald nadat de Democraten de Senaat hadden omgedraaid. De index wordt verhandeld op $ 89,25, iets boven het laagste niveau van 2018.

De valuta is vooral verzwakt als gevolg van het risicovolle sentiment in de markt. Verder is het vandaag gedaald vanwege de uitkomst van de verkiezingen in Georgia. Daarin deden de kandidaten van de Democratische partij het goed, wat betekent dat Biden de macht zal hebben om zijn agenda te actualiseren. Dit omvat een hoger minimumloon, meer stimuleringsmaatregelen en hogere vennootschapsbelastingen.

Technische vooruitzichten USD/CNY

USD/CNY
USD/CNY technische grafiek

Op de wekelijkse grafiek zien we dat de USD / CNY de afgelopen maanden een sterk neerwaartse trend vertoonde. Het is bewogen tot onder het 61,8% Fibonacci-retracementniveau en de voortschrijdende gemiddelden van 50 en 25 weken. Ook bevinden de twee lijnen van de stochastische oscillator zich onder het oversold-niveau.

Daarom zal het paar op korte termijn waarschijnlijk blijven dalen. Omdat de yuan echter een relatief gecontroleerde valuta is, zou u moeten overwegen om in een forex demo-account te oefenen voordat u deze verhandelt.