EUR/USD: Euro verlengt de neerwaartse trend

Geschreven door: Crispus Nyaga
januari 15, 2021
  • De EUR/USD is op weg naar de eerste wekelijkse daling in drie weken.
  • Traders reageren op het stimuleringspakket van $1,9 biljoen in de VS.
  • De tegenvallende detailhandelsverkopen in de VS hebben ook bijgedragen.

De EUR / USD ligt op schema voor de eerste wekelijkse daling in drie weken, nu de recente rally momentum begint te verliezen. Het paar handelt op 1.2122, wat lager is dan het laagste punt van dit jaar op 1.2345.

Amerikaanse dollar stuitert terug

De EUR / USD daalt vandaag na twee belangrijke toespraken gisteren. In zijn toespraak onthulde Joe Biden een stimuleringspakket van $ 1,9 biljoen waarvan hij hoopt dat het zal helpen de worstelende Amerikaanse economie opnieuw op te starten. Het nieuwe pakket zal fondsen hebben voor individuen, vaccindistributie en staten.

Zoekt u actueel nieuws, goede tips en markt analyses? Schrijf u vandaag in voor de Invezz nieuwsbrief.

De verklaring kwam op dezelfde dag dat het Bureau of Labor Statistics (BLS) zwakke aanvankelijke aantallen werkloosheidsaanvragen publiceerde. De gegevens toonden aan dat bijna 1 miljoen mensen vorige week tekenden voor eerste werkloosheidsaanvragen, omdat meer staten bevelen voor thuisblijven aankondigden. De meeste van deze mensen profiteren ook van een verbeterde werkloosheidsverzekering.

Ondertussen klonk Jerome Powell, het hoofd van de Federal Reserve, gisteren relatief gematigd. In zijn nauwkeurig bekeken toespraak zei hij dat “dit niet het moment was” om te praten over veranderend monetair beleid. Deze verklaring kwam een dag nadat enkele van zijn collega’s hadden gesuggereerd op renteverhogingen en afbouwende kwantitatieve versoepeling.

De EUR / USD reageert ook op de zwakke Amerikaanse detailhandelsverkopen. Uit de gegevens bleek dat de totale detailhandel in december met 0,7% daalde, wat leidde tot een stijging van 2,9% op jaarbasis. De kernverkopen, exclusief de vluchtige voedings- en energieproducten, daalden met 1,4%. Economen verwachtten dat de kernomzet met 1,3% zou stijgen. Deze cijfers tonen het vitale belang aan van meer stimuleringsmaatregelen voor de economie.

Verdere gegevens toonden aan dat de kern-PPI in december met 0,1% steeg en op jaarbasis met 1,2%. De PPI is een essentiële maatstaf voor inflatie.

Tip: bent u op zoek naar een app om slim te investeren? Handel veilig door u te registreren bij onze favoriete keuze, eToro: bezoek & maak een account

EUR/USD technische analyse

EUR/USD
EUR/USD grafiek

Op de wekelijkse grafiek zien we dat de EUR / USD een sterke rally heeft doorgemaakt vanaf maart vorig jaar, toen hij handelde op 1,0630. Het is in die periode met meer dan 14% gestegen en ligt 3,70% onder het hoogste punt van 2018 op 1,2561. Het paar lijkt echter een divergentiepatroon te beginnen, zoals blijkt uit de Relatieve Sterkte Index (RSI) en de MACD. Daarom denk ik dat het paar zal blijven dalen, aangezien de bears mikken op de volgende ondersteuning op 1.2000. Dit is zowel een belangrijk psychologisch niveau als het hoogste niveau in augustus. U kunt deze prijsactie oefenen met een gratis demo-account.