De EUR/USD wacht op het rentebesluit van de ECB

Geschreven door: Crispus Nyaga
januari 18, 2021
  • De EUR/USD stond onder grote druk in de aanloop naar het rentebesluit van de ECB.
  • De ECB begint woensdag met haar vergadering en brengt donderdag haar besluit uit.
  • Economen verwachten dat de bank haar beleid ongewijzigd laat.

De EUR / USD worstelt voor de vijfde opeenvolgende dag als forexbeleggers wacht op het belangrijke besluit van de Europese Centrale Bank (ECB), gepland voor donderdag deze week. Het paar daalt ook vanwege de sterkere Amerikaanse dollar voorafgaand aan de inauguratie van Joe Biden. Het wordt verhandeld op 1,2070, wat 2,30% lager is dan het hoogste punt van vorig jaar op 1,2345.

EUR/USD
EUR/USD zit in een neerwaartse trend

Rentebesluit van de ECB

De ECB begint woensdag haar eerste monetairbeleidsvergadering en geeft donderdag haar oordeel over de rentetarieven van de EU. Dit besluit komt op een moment dat de EU vaccinaties uitvoert om de pandemie van het coronavirus in te dammen. Het komt ook op een moment dat de EUR / USD een deel van zijn eerdere winsten heeft verminderd, wat een goede zaak is voor de Europese Unie.

Zoekt u actueel nieuws, goede tips en markt analyses? Schrijf u vandaag in voor de Invezz nieuwsbrief.

De Europese economie heeft het echter moeilijk, aangezien het aantal gevallen van coronavirus in de meeste landen is blijven stijgen. Dat heeft ertoe geleid dat meer landen enkele bewegingsbeperkingen hebben aangekondigd, wat van invloed zal zijn op het herstel.

De bijeenkomst begint ook een dag nadat het Italiaanse parlement zijn oordeel heeft uitgesproken over premier Giussepe Conte. Hij zal leden van zijn conservatieve partij en enkele oppositieleden moeten winnen om aan de macht te blijven.

Toch zijn economen van mening dat de ECB haar monetair beleid niet zal bijstellen. Het zal mogelijk de rentetarieven en de doelstelling van het kwantitatieve versoepelingsbeleid ongewijzigd laten. Bovendien zal de bank, met een zo laag inflatiepercentage, waarschijnlijk geen toekomstige beleidswijzigingen signaleren.

De EUR / USD daalt ook vanwege de sterke Amerikaanse dollar. De dollarindex is vandaag met meer dan 0,15% gestegen en zet daarmee een rally voort die vorige week begon. Deze trend kan zich voortzetten vóór de beëdiging van Joe Biden die woensdag zal plaatsvinden. Hij heeft toegezegd meer stimulansen te geven om de economie te ondersteunen.

EUR/USD technische vooruitzichten

EUR/USD
EUR/USD technische grafiek

Een paar dagen geleden schreef ik dat de EUR / USD aan een correctie toe was, daarbij verwijzend naar de bearish divergentie die wordt getoond door de Relatieve Sterkte Index (RSI) en de MACD. Dit gebeurde, zoals hierboven weergegeven.

Op de 4-uur grafiek bleef het paar dalen en kwam het onder de 15 en 25-daagse gewogen voortschrijdende gemiddelden (WMA). Het is ook onder de stijgende rode trendlijn en de 23,6% en 38,2% Fibonacci-retracementniveaus gekomen. Evenzo zijn de oscillatoren zoals de RSI en MACD steeds lager blijven bewegen. Daarom is de volgende ondersteuning om naar te kijken de retracement van 50% op 1.1975.