USD/CNY: Dit is waarom de yuan daalde na sterke Chinese gegevens

Geschreven door: Crispus Nyaga
januari 18, 2021
  • Het USD/CNY pair steeg vandaag, zelfs na de sterke economische cijfers uit China.
  • De Chinese economie groeide in 2020 met 2,3%; beter dan verwacht.
  • Dat komt waarschijnlijk omdat de PBOC de yuan wil devalueren.

De USD / CNY stijgt voor de vierde opeenvolgende dag, zelfs na de relatief sterke economische cijfers uit China. De Chinese yuan handelt tegen 6,49 ten opzichte van de dollar, wat relatief hoger is dan het dieptepunt van deze maand op 6,42.

USD/CNY
USD/CNY is aan het stijgen

Het herstel in China versnelde

De Chinese economie had een geweldig 2020 te midden van de wereldwijde pandemie. De economie van het land herstelde zich in het tweede kwartaal met 1,2% en werd het eerste land dat een technische recessie kon vermijden. In het derde kwartaal steeg het vervolgens met 4,9%.

Zoekt u actueel nieuws, goede tips en markt analyses? Schrijf u vandaag in voor de Invezz nieuwsbrief.

Volgens het statistiekbureau groeide de economie van het land in het vierde kwartaal met 6,5%. Dit was een betere prestatie dan de mediane schatting van 6,1%. In totaal groeide de Chinese economie in 2020 met 2,3%.

Deze cijfers bewijzen verder dat de Chinese economie op volle toeren draait, zelfs terwijl andere vergelijkbare economieën het moeilijk hebben. Het statistiekbureau schreef het herstel toe aan de stijgende vraag naar zijn goederen. Uit gegevens die vorige week zijn vrijgegeven, blijkt inderdaad dat het totale handelsoverschot is toegenomen tot $ 535 miljard; het hoogste cijfer sinds 2012.

De investering in vaste activa droeg ook bij tot de sterke prestatie van de economie. Verdere gegevens toonden aan dat de Chinese detailhandel in december met 4,6% steeg, terwijl de industriële productie met 7,3% toenam.

Daarom reageerde de USD / CNY op het stijgende aantal gevallen van coronavirus in verschillende landen, waaronder China. Dat heeft geleid tot meer vraag naar dollars, waardoor de DXY met 0,15% is gestegen. Het stijgt ook vanwege de aanhoudende geruchten rond de verkrapping van het monetaire beleid in de VS als gevolg van de stimuleringsmaatregelen van Biden.

Het belangrijkste is dat de recente acties van de PBOC ook hebben bijgedragen. Twee weken geleden stelde het de koers van de yuan vast op 6,4604, iets lager dan verwacht. Beleggers denken dat dit een maatstaf is om de yuan te devalueren.

Tip: bent u op zoek naar een app om slim te investeren? Handel veilig door u te registreren bij onze favoriete keuze, eToro: bezoek & maak een account

Technische analyse USD / CNY

USD/CNY
USD/CNY technische grafiek

Het uitvoeren van een technische analyse van de USD / CNY is relatief complex, aangezien de PBOC de neiging heeft om haar prestaties te beïnvloeden. Overweeg daarom om te oefenen op een forex demo-account voordat u begint te handelen met uw geld.

Op de dagelijkse grafiek is de USD / CNY de afgelopen dagen licht gestegen. Het wordt verhandeld tegen 6,4920, wat iets onder de 50 en 25-daagse exponentiële voortschrijdende gemiddelden ligt. Op 4 januari vormde het ook een hamerpatroon.

Daarom zal het paar waarschijnlijk blijven stijgen nu traders de betrekkingen tussen de VS en China bekijken nadat Biden president is geworden.