DXY: De uitverkoop van de index zal doorgaan

By: Crispus Nyaga
Crispus Nyaga
Crispus is een actieve handelaar, waar hij wordt gevolgd en gekopieerd bij Capital.com. Hij woont in Nairobi met zijn… read more.
on jan 19, 2021
  • De dollarindex heeft zich teruggetrokken in de aanloop naar de inauguratie van Joe Biden.
  • Biden heeft toegezegd biljoenen dollars aan stimulering te ontketenen.
  • De maandelijkse grafiek laat zien dat de uitverkoop van DXY nog lang niet voorbij is.

De Amerikaanse dollarindex (DXY) is met meer dan 0,30% gedaald voorafgaand aan de inauguratie van Joe Biden en naarmate het bankverdienseizoen vordert. Het handelt op $ 90,50, wat 0,45% hoger is dan het hoogste punt van gisteren op $ 90,47.

Amerikaanse dollarindex prijsactie

Dollar trekt zich terug voorafgaand aan de inauguratie van Biden

De dollar daalde vandaag ten opzichte van de meeste valuta’s toen forex-investeerders vooruit keken naar het nieuwe tijdperk van Joe Biden’s regering. Het daalde met 0,40% ten opzichte van de euro, 0,20% ten opzichte van de pond sterling en met 0,60% ten opzichte van de Zweedse kroon.

Zoekt u actueel nieuws, goede tips en markt analyses? Schrijf u vandaag in voor de Invezz nieuwsbrief.

Investeerders geloven dat Joe Biden, met steun van het congres, financiële uitgaven ter waarde van biljoenen dollars zal onthullen. Hij heeft al een stimuleringspakket van $ 1,9 biljoen onthuld waarvan hij hoopt dat het goedkeuring van het congres zal krijgen. Het pakket biedt extra stimuleringscheques van $ 1.400 aan individuen.

Het beleid van Biden werd ondersteund door Janet Yellen, de nieuwe minister van Financiën. Yellen zei gisteren in een schriftelijke verklaring dat het land groots moet optreden om een diepe recessie te voorkomen. Naast de stimulans wil Biden meer financiële steun bieden via klimaatverandering en infrastructuuruitgaven.

De dollarindex trekt zich ook terug naarmate het bankverdienseizoen in een hogere versnelling komt. Grote banken zoals Goldman Sachs, JP Morgan, Bank of America en Citigroup hebben al indrukwekkende inkomsten gegenereerd. Dat heeft Amerikaanse indices zoals de Dow Jones en de S&P 500 een boost gegeven.

De DXY zal reageren op de rentebeslissingen door de Bank of Canada en de Europese Centrale bank die morgen en donderdag uitkomen. Deze beslissingen zijn belangrijk omdat de Canadese dollar en de euro een sterke weging hebben in de dollarindex.

Technische vooruitzichten Amerikaanse dollarindex

Dollar index

Als we kijken naar de maandelijkse grafiek, zien we dat de Amerikaanse dollarindex een dubbel toppatroon vormde op $ 103 tussen 2017 en 2020. De neklijn van dit patroon is $ 88, wat 2,40% onder de huidige prijs is.

Met name het niveau van de dubbele top lag op het 61,8% Fibonacci-retracementniveau, terwijl de neklijn op het 23,6% retracement lag. Verder is de index onder de exponentiële voortschrijdende gemiddelden van 50 en 200 dagen gekomen.

Daarom duiden de twee – dubbele-top en EMA’s – erop dat de dollarzwakte waarschijnlijk zal blijven. Toch is het belangrijkste niveau om naar te kijken de halslijn. Als de prijs onder deze steun komt, zal deze blijven dalen.

Investeer in crypto, aandelen, ETF's en meer in enkele minuten met onze favoriete makelaar, eToro
7/10
67% van particuliere CFD accounts verliezen geld