USD/JPY kan naar 105 springen na het BOJ rentebesluit

Geschreven door: Crispus Nyaga
januari 20, 2021
  • De USD/JPY heeft een bullish vlagpatroon gevormd voorafgaand aan het rentebesluit van de BOJ.
  • Er is een kans dat het zal uitbreken tot ongeveer 105.00.
  • Analisten verwachten dat de bank de rentetarieven ongewijzigd laat.

De USD / JPY bevindt zich in een krappe bandbreedte voor het rentebesluit van de Bank of Japan (BOJ) dat voor morgen is gepland. Het wordt verhandeld op 103,83, iets onder het hoogste punt van dit jaar van 104,40.

Besluit van de Bank of Japan

De BOJ zal deze week na de Bank of Canada de tweede grote centrale bank zijn die haar rentebesluit zal uitbrengen (BOC). Economen die door Reuters worden ondervraagd, verwachten dat de bank de rente op -0,10% intact laat.

Zoekt u actueel nieuws, goede tips en markt analyses? Schrijf u vandaag in voor de Invezz nieuwsbrief.

Het zal ook doorgaan met het aankopen van activa. Maar sommige analisten denken dat het deze aankopen zal afbouwen tot $ 1115,5 miljard per jaar. Ook verwachten economen dat de BOJ doorgaat met het controleprogramma voor de rentecurve. In een notitie zeiden analisten van Rabobank:

“Vorige maand lanceerde de BoJ opnieuw een herziening van het monetair beleid, waarvan de resultaten in maart worden verwacht. Er wordt steeds meer gespeculeerd over welke veranderingen dit zou kunnen brengen. Een van de gevolgen is dat de reguliere beleidsvergadering van deze week waarschijnlijk geen nieuwe beleidswijzigingen zal brengen.”

Het BOJ-besluit komt op een moeilijk moment voor de Japanse economie. Inflatie is onbestaande en economen voorspellen dat de economie in 2020 met 5,5% is ingestort. Erger nog, de regering heeft een uitgebreide noodtoestand aangekondigd, aangezien het aantal gevallen van coronavirus blijft stijgen.

Ondertussen wankelde de USD / JPY als gevolg van de zwakke dollar. De dollarindex is deze week aanzienlijk gedaald nadat traders meer stimuleringsmaatregelen van de regering-Biden hadden ingeprijsd. Gisteren zei Janet Yellen dat het land een aanzienlijk stimuleringspakket nodig heeft om de huidige storm te doorstaan.

Tip: bent u op zoek naar een app om slim te investeren? Handel veilig door u te registreren bij onze favoriete keuze, eToro: bezoek & maak een account

Technische vooruitzichten USD/JPY

USD/JPY
USD/JPY technische grafiek

De USD / JPY vertoonde een langzame neerwaartse trend, zoals te zien is in de dagelijkse grafiek hierboven. Tijdens de daling heeft het paar een dalend kanaal gevormd dat in blauw wordt weergegeven. Het lijkt ook een bullish vlagpatroon te hebben gevormd dat in groen wordt weergegeven.

Ook is het gemiddelde werkelijke bereik, dat vaak een teken van volatiliteit is, blijven dalen. Dit is een teken van mogelijke kalmte voor een storm. Daarom zal het paar morgen mogelijk boven de bovenkant van het kanaal uitbreken. Als dit gebeurt, is de volgende belangrijke weerstand om naar te kijken op 105.00, wat een sterk psychologisch niveau is.