Het pad met de minste weerstand voor de USD/TRY is lager

Geschreven door: Crispus Nyaga
januari 21, 2021
  • Het USD/TRY paar daalde vandaag na het rentebesluit van de CBRT.
  • De bank liet de rentetarieven ongewijzigd zoals de meeste analisten hadden verwacht.
  • De zwakkere Amerikaanse dollar heeft ook bijgedragen.

De USD / TRY daalde toen investeerders in forex reageerde op het eerste rentebesluit van de Turkse centrale bank van het jaar. Het wordt verhandeld op 7,3825, wat aanzienlijk lager is dan het hoogste punt van het jaar tot nu, op 7,5397. De GBP / TRY en EUR / TRY zijn gedaald naar respectievelijk 10,13 en 8,97.

USD/TRY
USD/TRY prestaties van dit jaar

Besluit van de Turkse centrale bank

De Turkse centrale bank sloot haar maandelijkse monetairbeleidsvergadering af en liet de rentetarieven ongewijzigd. De bank liet de reporente voor één week op 17,00% en de rente op daggeldleningen op 15,5% en 18,50%.

Zoekt u actueel nieuws, goede tips en markt analyses? Schrijf u vandaag in voor de Invezz nieuwsbrief.

De bank had eerder de rentetarieven in november en december verhoogd om de sterke uitverkoop van de Turkse lira te stoppen. Dit was de derde bijeenkomst van Naci Agbal, de nieuwe gouverneur van de centrale bank. In zijn ambtstermijn is de lira met meer dan 8% gestegen ten opzichte van de dollar.

Terwijl de meeste analisten verwachtten dat de bank de tarieven ongewijzigd zou laten, waren die van Societe Generale en Morgan Stanley een tegengestelde mening toegedaan. Volgens Bloomberg voorspelden hun modellen een renteverlaging van 0,50% en 1%.

Maar als u zich aanpast aan de inflatie, heeft Turkije een van de laagste rentetarieven ter wereld. Het enige grote land met een lager tarief is Maleisië, met een tarief van 3,5%.

Zwakte van de dollar

De USD / TRY daalt ook vanwege de algemeen zwakkere dollar. De dollarindex wijkt vandaag met meer dan 0,25% af, waardoor de verliezen die begin deze week begonnen zijn versneld.

De reden voor deze prestatie is dat de nieuwe regering-Biden zich inzet voor het verstrekken van supergrote stimulansen om de economie te ondersteunen. Hij heeft al een pakket van $ 1,9 biljoen voorgesteld en er zal meer komen in de vorm van hogere uitgaven.

De dollar is met meer dan 0,50% gedaald ten opzichte van het Britse pond en met 0,30% ten opzichte van de Zwitserse frank. Het is ook met 0,25% gedaald ten opzichte van de Zweedse kroon en de Japanse yen.

Eerder vandaag lieten ook de Bank of Japan, Norges Bank en de Braziliaanse centrale bank de rente intact.

Technische vooruitzichten USD/TRY

USD/TRY
USD/TRY technische grafiek

De USD / TRY vormde deze week een relatief klein dubbele top patroon op 7,53, zoals je kunt zien op de 4-uur grafiek. Het is ook onder de 25 en 50-daagse exponentiële voortschrijdende gemiddelden gekomen. De huidige consolidatie kan ook worden gezien als een bearish vlag. Daarom is het pad van de minste weerstand voor het paar lager.