EUR/USD daalt nu het risico van een dubbele recessie toeneemt

Geschreven door: Crispus Nyaga
januari 25, 2021
  • De EUR/USD daalde vandaag na de brede zwakte van de Duitse sentimentcijfers.
  • Volgens ifo zijn het ondernemingsklimaat en de huidige beoordeling in januari gedaald.
  • De gegevens kwamen twee dagen na de relatief zwakke PMI-gegevens.

De EUR / USD verloor eerdere winsten nadat zwakkere Duitse sentimentcijfers meer signalen gaven van een dubbele dip in de Europese Unie. Het paar daalde naar een intradag dieptepunt van 1.2144.

EUR/USD
EUR/USD wist eerder winsten uit

Het Duitse zakelijk sentiment verslechterde

Na maanden van verbeteringen verslechterde het sentiment onder bedrijfsmanagers in Duitsland in december naarmate de gevallen van coronavirus bleven stijgen. Volgens het ifo Institute daalde de Business Climate Index van 92,2 in december naar 90,1 in januari toen de regering een nieuwe lockdown aankondigde. Dit cijfer lag onder de geschatte 91,8.

Zoekt u actueel nieuws, goede tips en markt analyses? Schrijf u vandaag in voor de Invezz nieuwsbrief.

In dezelfde periode is de huidige aanslag gedaald van 91,3 naar 89,2, lager dan de geschatte 90,6. Evenzo stegen de zakelijke verwachtingen van 91,1 naar 93,0.

Deze cijfers zijn belangrijk omdat ze een breed effect hebben op de economie als geheel. Zo kopen bedrijven met veel zelfvertrouwen meer producten en hebben ze meer mensen in dienst. Als het vertrouwen laag is, vrezen ze voor de toekomst en snijden ze in hun onderzoek en ontwikkeling (R&D) en ander kapitaalgebruik.

Amerikaanse gegevens komen eraan

Het EUR / USD paar daalde ook toen de wereldwijde risico’s toenamen nadat rapporten zeiden dat de regering Biden vluchten vanuit meer dan 20 landen zou verbieden. Enkele van de landen die waarschijnlijk worden getroffen, zijn het Verenigd Koninkrijk, Ierland en Zuid-Afrika.

Ondertussen letten forex-investeerders op het aanstaande rentebesluit van de Fed en economische gegevens uit de Verenigde Staten. Over het algemeen verwachten ze dat de Fed de rentetarieven en haar kwantitatieve versoepelingsbeleid ongewijzigd laat.

Donderdag publiceert het statistiekbureau de cijfers over het Amerikaanse BBP. Economen denken dat de economie in het vierde kwartaal is gegroeid vanwege de robuuste kerstinkopen. Vrijdag publiceert het bureau de persoonlijke bestedings- en inkomenscijfers.

EUR/USD technische vooruitzichten

EUR/USD
EUR/USD technische grafiek

De 4-uur grafiek laat zien dat het EUR / USD paar daalde naar het laagste punt van dit jaar, op 1.2056. In de afgelopen dagen heeft het paar een stijgend kanaal gevormd dat in blauw wordt weergegeven. En vandaag zakte het naar de onderkant van dit kanaal. De prijs ligt ook op hetzelfde niveau als het 25-dagen exponentieel voortschrijdend gemiddelde.

Daarom, naar mijn mening, vermoed ik dat het paar lager zal uitbreken voorafgaand aan het besluit van de Fed. Dat komt omdat het stijgende kanaal lijkt op een bearish vlagpatroon. Als dit gebeurt, zal het paar waarschijnlijk het laagste punt van dit jaar op 1.2056 opnieuw testen.