GBP/USD stijgend wigpatroon duidt op mogelijke ommekeer

Geschreven door: Crispus Nyaga
januari 27, 2021
  • De GBP/USD prijs heeft een stijgend wigpatroon gevormd, dat meestal bearish is.
  • Het paar steeg vandaag na de sterke werkgelegenheidscijfers uit het VK.
  • Analisten waarschuwen dat het werkloosheidspercentage zal stijgen wanneer de verlofregeling eindigt.

De GBP / USD herstelde zich na de relatief sterke banencijfers in het VK. Het paar steeg naar een intradag hoogtepunt van 1.3700.

GBP/USD
GBP/USD prijsactie

Sterke banencijfers in het VK

Het Office of National Statistics (ONS) leverde eerder op de dag relatief sterke banen op. Uit de gegevens bleek dat het totale werkloosheidspercentage in het VK is gestegen van 4,9% in oktober tot 5,0% in november. Dit cijfer was beter dan de gemiddelde schatting van 5,1%. Het is ook beter dan het EU-gemiddelde van 7,6%.

Zoekt u actueel nieuws, goede tips en markt analyses? Schrijf u vandaag in voor de Invezz nieuwsbrief.

In dezelfde maand steeg het gemiddelde inkomen zonder bonus met 3,6% ten opzichte van de vorige 2,8%. Inclusief bonussen stegen de lonen ook met 3,6%. Dit gebeurde toen meer bedrijven hun lonen verhoogden om in deze tijden hun arbeiders te helpen.

Ondertussen steeg het aantal mensen dat een werkloosheidsaanvraag indient in december met slechts 7,0%, beter dan de verwachte 35.000.

Toch zijn analisten van mening dat het ergste zal gebeuren voor de Britse economie. Ten eerste is het lage werkloosheidscijfer gedeeltelijk te wijten aan het verlofprogramma van de overheid, dat werkgevers helpt hun salaris te betalen. Daarom, aangezien het programma in april afloopt, denken economen dat het tarief zal stijgen. In een nota zeiden analisten bij ING:

“Maar nu de verlofregeling in april afloopt, bestaat het risico dat we het werkloosheidspercentage naar de regio van 6-7% zien stijgen als de steun wordt opgeheven voordat alle sectoren volledig zijn heropend. Hogere kosten / handelsbelemmeringen die zijn voortgekomen uit de nieuwe overeenkomst tussen het VK en de EU zullen ook de aanwerving onder druk zetten.”

Er zijn zelfs tekenen dat er op korte termijn meer dan 20.000 banen in de detailhandel zullen verdwijnen. Deze week nam Boohoo het online platform van Debenham over, waardoor meer dan 10.000 banen in gevaar kwamen. Evenzo kocht Asos online platforms van de ter ziele gegane Arcadia Group, waardoor meer banen in de detailhandel in gevaar kwamen.

GBP/USD technische vooruitzichten

GBP/USD
GBP/USD technische grafiek

De 4-uur grafiek laat zien dat het GBP / USD paar voor het eerst daalde na de indrukwekkende banenaantallen. Het bereikte een intradag dieptepunt van 1,3608, wat langs de oplopende blauwe trendlijn ligt. De prijs ligt ook iets boven de gewogen voortschrijdende gemiddelden van 15 en 25 dagen. Het belangrijkste is dat de GBP / USD prijs een stijgend wigpatroon vormt.

Daarom, hoewel de uptrend voorlopig kan blijven bestaan, is de wig meestal een vroeg signaal van een omkering. Gebruik daarom de risicobeheertools van uw forex-makelaar om uw blootstelling te minimaliseren.