DXY Elliot-golfpatroon duidt op een mogelijke rebound

Geschreven door: Crispus Nyaga
februari 9, 2021
  • De DXY bevindt zich in het vierde deel van de Elliot-golf.
  • De index vertoont een neerwaartse trend na de zwakke niet-agrarische loonlijsten in de VS.
  • Het zal waarschijnlijk op korte termijn herstellen op basis van een Elliot-golf analyse.

De Amerikaanse dollarindex (DXY) staat voor de derde achtereenvolgende dag in het rood nu forex investeerders reageren op de recente niet-agrarische gegevens, Amerikaanse stimuleringsmaatregelen en de recente prestaties van cryptocurrencies. De index wordt verhandeld op $ 90,70, wat 1% lager is dan het hoogste punt van vrijdag op $ 91,57.

US dollar index
Dollarindex grafiek

Dubbel tekort in de VS

De zwakte van de dollarindex begon vrijdag toen de VS zwakke werkgelegenheidscijfers publiceerde. In totaal creëerde het land in januari slechts 40.000 banen, nadat het in de voorgaande maand 140.000 banen had verloren. Daarom denken beleggers dat het herstel van de Amerikaanse economie langer zal duren.

Zoekt u actueel nieuws, goede tips en markt analyses? Schrijf u vandaag in voor de Invezz nieuwsbrief.

Ondertussen proberen politici in Washington nog een stimuleringspakket van $ 1,9 biljoen door te geven. Dit zal de totale stimulans op meer dan $ 2,8 biljoen brengen. Als zodanig maken sommige investeerders zich zorgen over het dubbele tekort in de VS. Dit verwijst naar het oplopende begrotingstekort en het handelstekort. In een notitie zei een analist bij Commonwealth Bank:

“Waar het op neerkomt, is dat een grote stimulans hoogstwaarschijnlijk snel voorbij zal gaan, waardoor het oplopende tekort op de lopende rekening van de VS nog erger wordt, wat zwaar op de USD zal wegen.”

Een andere analist zei:

“Als er veel aardappelen beschikbaar zijn, wordt het goedkoper. Als er veel dollars beschikbaar zijn, wordt het zwak.”

De dollarindex daalt ook vanwege de langzame overgang naar digitale valuta. Gisteren onthulde Tesla dat het Bitcoin had gekocht ter waarde van ongeveer $ 1,5 miljard. Dit maakt het het meest spraakmakende bedrijf dat in de valuta heeft geïnvesteerd. Andere zijn Square, MicroStrategy en MassMutual. Daarom zullen andere bedrijven Tesla waarschijnlijk kopiëren en in de valuta investeren.

De Amerikaanse dollar daalt ook voor op de laatste Amerikaanse inflatiecijfers die morgen zullen verschijnen. Economen verwachten dat de gegevens zullen aantonen dat de algemene en kernindex van de consumptieprijzen (CPI) in januari met 1,5% is gestegen.

Toch zijn er tekenen dat de inflatie later dit jaar 2,0% zal bedragen. Zoals hieronder wordt weergegeven, is de break-eveninflatie over 10 jaar bijvoorbeeld gestegen naar het hoogste niveau sinds 2018.

Het 10-jarig breakeven inflatiepercentage

Technische vooruitzichten Amerikaanse dollarindex

Dollar index
Amerikaanse dollarindex technische grafiek

De Amerikaanse dollarindex vertoont een sterke opwaartse trend en is sinds januari met meer dan 1,70% gestegen. Op de 4-uur grafiek heeft de index een Elliot-golfpatroon gevormd. In feite bevindt de index zich in de vierde golf van de golf. De prijs ligt ook langs de onderste lijn van de Bollinger Bands. Daarom is het op korte termijn waarschijnlijk dat het zal terugveren als het het bullish deel van de Elliot-golf binnengaat.