USD/CNY: yuan herstelt zich na oplopend tekorten in de VS

Geschreven door: Crispus Nyaga
februari 10, 2021
  • De USD/CNY is gedaald naar het laagste niveau sinds 2018.
  • Het paar is sinds mei vorig jaar met meer dan 10% gedaald.
  • Beleggers vrezen dat de Amerikaanse tekorten steeds groter zullen worden.

De USD / CNY prijs zweeft rond het laagste niveau sinds juni 2018 vanwege de zwakke Amerikaanse dollar en de kracht van de Chinese economie. Het paar handelt op 6.4382, iets boven het dieptepunt van dit jaar op 6.4205.

USD/CNY
USD/CNY prijsactie

De kracht van de Chinese yuan gaat door

De Chinese yuan heeft de afgelopen maanden een sterke opwaartse trend gekend. De munt is sinds mei vorig jaar meer dan 10% gestegen ten opzichte van de Amerikaanse dollar.

Zoekt u actueel nieuws, goede tips en markt analyses? Schrijf u vandaag in voor de Invezz nieuwsbrief.

Deze trend is vooral te danken aan het sterke herstel van de Chinese economie en de zwakke dollar. Na een inzinking in het eerste kwartaal, herstelde de Chinese economie zich in het tweede kwartaal en zette de trend de rest van het jaar voort. Deze prestatie was gedeeltelijk te danken aan de sterke vraag naar Chinese goederen zoals maskers en andere gezondheidsgerelateerde producten.

De USD / CNY daalde ook vanwege de zwakke dollar. De dollarindex is met meer dan 9% gedaald ten opzichte van het hoogste niveau van vorig jaar. De munt verzwakte voornamelijk als gevolg van de oplopende Amerikaanse tweelingtekorten en de acties van de Fed.

In de afgelopen maanden hebben de VS hun uitgaven opgevoerd terwijl de belastinginkomsten daalden. Alleen al dit jaar heeft de regering meer dan $ 900 miljard geleend om het eerste stimuleringspakket uit te voeren. En nu is de regering-Biden bezig met het invoeren van nog een stimulans van $ 1,9 biljoen.

Tegelijkertijd bleef het Amerikaanse handelstekort toenemen. In 2020 boekte het land een record handelstekort van $ 687 miljard, een stijging ten opzichte van de vorige $ 576 miljard. En deze trend zal doorzetten naarmate de lockdowns in het land voortduren.

Het belangrijkste is dat de People’s Bank of China (PBOC) de laatste tijd niet heeft ingegrepen op de valutamarkt. Dit komt doordat de sterke yuan geen grote impact heeft gehad op de exporteurs van het land. Analisten zijn van mening dat de PBOC probeert de valuta aantrekkelijk te maken voor buitenlanders.

Eerder vandaag publiceerde China relatief gemengde inflatiegegevens. Terwijl de algemene consumentenprijsindex (CPI) daalde tot 0,3%, steeg de producentenprijsindex (PPI) tot 1%.

Technische vooruitzichten USD/CNY

USD/CNY
USD/CNY technische grafiek

De USD / CNY prijs vormde een dubbel toppatroon op 7.1870. Op de wekelijkse grafiek is de prijs onder de 50 en 100 weken exponentiële voortschrijdende gemiddelden en de Ichimoku-wolk gedaald. De Relatieve Sterkte Index (RSI) is ook onder het oversoldniveau van 25 gekomen. Daarom zou het paar kunnen blijven dalen nu de bears zich richten op de volgende support op 6.400. Overweeg echter om te oefenen in een forex demo-account vanwege de potentiële volatiliteit van het paar.