DXY vormt bearish wimpel na verslechterende vooruitzichten

Geschreven door: Crispus Nyaga
februari 11, 2021
  • De Amerikaanse dollarindex is de afgelopen zes opeenvolgende dagen gedaald.
  • De zwakte begon na de zwakke Amerikaanse niet-agrarische looncijfers.
  • Gisteren heeft de regering zwakke inflatiegegevens vrijgegeven.

De US Dollar Index (DXY) is op weg naar de zesde achtereenvolgende dag van dalingen nu forex investeerders reageren op de recente reeks zwakke economische cijfers in de VS. De index wordt verhandeld tegen $ 90,42, het laagste niveau sinds 27 januari.

Zwakke Amerikaanse economische cijfers

De VS is een van de zwaarst getroffen landen door de coronavirus pandemie. Het land heeft meer dan 27 miljoen gevallen en 471 duizend doden bevestigd. Als gevolg hiervan kromp de economie met 3,5% in 2020, de grootste krimp in decennia.

Zoekt u actueel nieuws, goede tips en markt analyses? Schrijf u vandaag in voor de Invezz nieuwsbrief.

De zwakke prestaties van de Amerikaanse economie hebben zich dit jaar voortgezet. Vorige week onthulden gegevens van het Bureau of Labor Statistics (BLS) dat de economie in januari slechts 40.000 banen heeft toegevoegd na het schrappen van 140.000 banen in de voorgaande maand. Deze cijfers waren zwakker dan wat de meeste analisten hadden verwacht.

En gisteren toonden gegevens van de statistische afdeling aan dat de inflatie in het land relatief mild was. De kernindex van de consumptieprijzen was vlak en miste de mediane schattingen van een stijging van 0,2%. De algemene consumentenprijsindex is de afgelopen 12 maanden met 1,4% gestegen, een lager cijfer dan de vorige 1,6%.

Deze cijfers zetten het Congres en de regering-Biden nu onder druk om een stimuleringspakket van $ 1,9 biljoen te versnellen. Dit pakket biedt financiële steun aan bedrijven, huishoudens, staten en lokale overheden.

Toch zijn sommige analisten van mening dat meer fiscale hulp niet nodig is omdat een deel van de middelen die in het vorige pakket van $ 900 miljard zijn toegewezen, niet is uitgegeven. Er zijn ook tekenen dat al deze stimuleringsmaatregelen de inflatie in de laatste helft van het jaar zullen stimuleren.

Technische vooruitzichten Amerikaanse dollarindex

Dollar index

De 4-uur grafiek laat zien dat de dollarindex sinds vrijdag, toen het handelde op $ 91,60, een gestage neerwaartse trend vertoonde. De index is ook onder het voortschrijdend gemiddelde van 25 dagen en de Ichimoku-wolk gekomen. Het is ook gedaald tot onder de belangrijke ondersteuning van $ 90,26. Met name heeft de DXY ook een bearish wimpelpatroon gevormd dat in roze wordt weergegeven. Daarom zal het waarschijnlijk lager uitbreken, aangezien bears zich richten op de volgende ondersteuning op $ 90,00.