USD/NOK: Noorse BBP-gegevens wijzen op snellere renteverhoging

By: Crispus Nyaga
Crispus Nyaga
Crispus is een actieve handelaar, waar hij wordt gevolgd en gekopieerd bij Capital.com. Hij woont in Nairobi met zijn… read more.
on feb 12, 2021
  • De USD/NOK daalde na de relatief sterke Noorse bbp-cijfers.
  • De economie kromp in 2020 met 2,5% en presteerde daarmee beter dan vergelijkbare landen.
  • De gegevens wijzen op een snellere renteverhoging door Norges Bank.

De USD / NOK ligt op schema voor de tweede week op rij met verliezen als forextraders reageren op de relatief sterke Noorse BBP-gegevens. Het paar handelt op 8,4935, wat dicht bij het laagste niveau sinds november 2018 is.

USD/NOK
USD/NOK prijsactie

Noorwegen sterke bbp-gegevens

De Noorse economie had een sterk vierde kwartaal, blijkt uit de laatste cijfers van het Noorse statistiekbureau.

Zoekt u actueel nieuws, goede tips en markt analyses? Schrijf u vandaag in voor de Invezz nieuwsbrief.

De economie van het land steeg in het vierde kwartaal met 0,6%, na een stijging met 4,5% in het derde kwartaal. Dit was een betere prestatie dan de mediane schatting van een toename van 1,2%. Op jaarbasis groeide de economie in het kwartaal met 1,4%.

De horeca kromp met 16% als gevolg van beperkte internationale reizen. Andere sectoren die het zwaarst werden getroffen, waren kunst en amusement. Anderzijds waren de best presterende sectoren de administratieve en ondersteunende diensten. Ook de olie- en gasindustrie deed het goed.

Toch kromp de economie door de pandemie in 2020 met 2,5%. Deze prestatie was beter dan die van de meeste landen. Uit gegevens van het Office of National Statistics (ONS) bleek bijvoorbeeld dat de economie met 9,9% achteruitging, de slechtste prestatie in 300 jaar.

Het USD / NOK paar daalde omdat deze sterke cijfers aangeven dat de Norges Bank de rentetarieven sneller dan verwacht zal verhogen. In haar recente rentebesluit liet de centrale bank doorschemeren dat renteverhogingen eerder zullen plaatsvinden dan verwacht. In een notitie zei een analist van DNB Markets:

“De groeigegevens op het vasteland geven aan dat de economie de pandemie beter heeft beheerd dan verwacht. De cijfers ondersteunen de visie van een eerdere renteverhoging dan Norges Bank heeft voorgesteld.”

De USD / NOK is ook gedaald vanwege de over het algemeen sterke prijzen voor ruwe olie. De prijs van Brent is gestegen tot boven de $ 60, terwijl die van West Texas Intermediate (WTI) deze mijlpaal nadert.

Technische vooruitzichten USD/NOK

USD/NOK
USD/NOK grafiek

De dagelijkse grafiek laat zien dat de USD / NOK prijs al maanden een neerwaartse trend vertoont. Het heeft echter een sterke steun gevonden op 8,3646, wat lager is dan de voortschrijdende gemiddelden over 15 en 25 dagen. De Relatieve Sterkte Index (RSI) is ook aan het wankelen op het neutrale niveau van 45. Daarom zou het paar kunnen blijven dalen nu bears proberen onder de ondersteuning op 8.3646 te komen.

Investeer in crypto, aandelen, ETF's en meer in enkele minuten met onze favoriete makelaar, eToro
7/10
67% van particuliere CFD accounts verliezen geld