DXY: de Amerikaanse dollar index kijkt naar $90

Geschreven door: Crispus Nyaga
februari 15, 2021
  • De Amerikaanse dollarindex daalde vandaag nu de zorgen over de Amerikaanse schuld toenemen.
  • De CBO schat dat het totale Amerikaanse tekort dit jaar zal oplopen tot $2,3 biljoen.
  • Analisten bij Goldman Sachs gaven een bearish nota uit over de dollar.

De Amerikaanse Dollarindex (DXY) daalt vandaag nu forex investeerders zich zorgen blijven maken over de stijgende overheidsschuld van de VS en een recente oproep van analisten van Goldman Sachs. Het wordt verhandeld tegen $ 90,35, dat is 1,35% onder het hoogste punt in februari van $ 91,53.

Zorgen over Amerikaanse schulden

De Amerikaanse dollar heeft de afgelopen maanden vooral onder druk gestaan door het beleid van de Federal Reserve. De bank heeft de rente teruggebracht tot nul en lanceerde haar grootste kwantitatieve versoepelingsprogramma ter wereld. Precies, de bank koopt elke maand staatsobligaties ter waarde van ongeveer $ 120 miljard.

Zoekt u actueel nieuws, goede tips en markt analyses? Schrijf u vandaag in voor de Invezz nieuwsbrief.

De dollarindex is ook gedaald door de oplopende overheidsschuld. Sinds het begin van de pandemie hebben de VS meer dan 4 biljoen dollar geleend om de economie te ondersteunen. Het congres beraadslaagt momenteel over nog een pakket van $ 1,9 biljoen bovenop de $ 900 miljard die het begin dit jaar heeft gepasseerd.

Als gevolg hiervan zei het Congressional Budget Office (CBO) dat het federale tekort dit jaar zal oplopen tot $ 2,3 biljoen. Het tekort zal in 2023 en 2024 afnemen tot ongeveer $ 1 biljoen en in de toekomst elk jaar met meer dan $ 1 biljoen blijven stijgen.

Ondertussen daalt de dollarindex nadat analisten van Goldman Sachs bearish werden over de valuta. In een nota aan investeerders schreef de bank dat:

“De wereldwijde groei zou de komende zes maanden erg sterk moeten zijn naarmate de vaccinatiecampagnes zich afspelen. We verwachten dat wereldwijde cyclische krachten een zekere mate van ‘Amerikaanse outperformance’ zullen laten domineren, wat resulteert in een neerwaartse dollar voor de meeste paren.”

Later deze week zal de dollar reageren op belangrijke economische cijfers uit de VS, zoals detailhandelsverkopen, producentenprijsindex (PPI), algemene en industriële productie, en huisvesting.

De greenback daalde met 0,30% ten opzichte van de Zweedse kroon en met 0,50% ten opzichte van de Britse pond. Het daalde ook met respectievelijk 0,30% en 0,10% ten opzichte van de Canadese dollar en de Zwitserse frank.

Technische vooruitzichten Amerikaanse dollarindex

Dollarindex grafiek

De 4-uur grafiek laat zien dat de Amerikaanse dollarindex tussen januari en begin februari een stijgend kanaal vormde. Het beleefde vervolgens een bearish uitbraak op 9 februari en daalde naar $ 90,23. De prijs stuiterde toen terug, maar vond een sterke weerstand van $ 90,73 en begon toen lager te worden.

Daarom zal de index op korte termijn blijven dalen, aangezien bears proberen onder het volgende psychologische niveau van $ 90,00 te komen.