Riksbank blijft de haalbaarheid van een CBDC testen

By: Jinia Shawdagor
Jinia Shawdagor
Jinia is een cryptocurrency- en blockchain-enthousiasteling gevestigd in Zweden. Ze houdt van alles wat positief is, reizen en vreugde… read more.
on feb 17, 2021
  • Met deze verlenging wil Riksbank haar kennis over CBDC's vergroten.
  • Riksbank en Accenture willen zich richten op prestaties en schaalbaarheid.
  • Ondanks dat het van contant geld af wilt, moet het nog beslissen of het uiteindelijk een CBDC zal uitgeven.

Sveriges Riksbank, de centrale bank van Zweden, die toevallig ook de oudste centrale bank ter wereld is, is van plan de uitvoerbaarheid van de lancering van e-krona te blijven testen. De autoriteit maakte dit nieuws bekend via een persbericht op 12 februari en merkte op dat het de testperiode van zijn CBDC met nog een jaar had verlengd, eindigend in februari 2022. Naar verluidt zal Sveriges Riksbank in dit pilotprogramma blijven samenwerken met professionele dienstverlener Accenture.

Volgens het persbericht is deze uitbreiding bedoeld om de centrale bank meer bekend te maken met het concept van een door de centrale bank uitgegeven digitale kroon. Voor het komende jaar willen Sveriges Riksbank en Accenture naar verluidt een technische oplossing voor e-krona ontwikkelen met een focus op het verbeteren van prestaties en schaalbaarheid. Daarnaast wil het duo ook de offline functies van de digitale valuta testen en extwerne partijen introduceren in de testomgeving.

Zoekt u actueel nieuws, goede tips en markt analyses? Schrijf u vandaag in voor de Invezz nieuwsbrief.

Terwijl het gebruik van contanten in Zweden blijft afnemen, moet de centrale bank nog beslissen of ze haar CBDC op de lange termijn zal uitgeven.

Zweedse banken staan voor een dilemma

Naar verluidt past het idee dat Sveriges Riksbank e-kronen uitgeeft niet goed bij Zweedse bankiers. Volgens de bankiers van het land zou een CBDC Zweden aanmoedigen om al hun deposito’s van bankrekeningen naar e-kronen te verplaatsen. Op die manier zouden ze banken financiering ontnemen, waardoor ze voor liquiditeit afhankelijk worden van groothandelsmarkten. Volgens Masih Yazdi, CFO van SEB, zou een dergelijke grote verandering de banksector van het land kunnen verlammen en op zijn beurt de financiële stabiliteit van Zweden beïnvloeden.

Afgezien hiervan merkte Yazdi op dat e-kronen zouden knoeien met gebieden die buiten het monetair beleid vallen, zoals privacy. Dit komt omdat e-krona transacties traceerbaar zouden zijn, ongeacht of Riksbank de CBDC ontwikkelt op een blockchain-netwerk of niet.

Yazdi voegde toe dat,

Als u een bankrekening heeft, maar u kunt – met een klik op de knop – uw geld naar de centrale bank verplaatsen … kan dat instabiliteit in het systeem riskeren.

Cecilia Skingsley, de plaatsvervangend gouverneur van Riksbank, besteedde echter geen aandacht aan deze zorgen. In plaats daarvan wees ze erop dat Zweden al begonnen was met de migratie van het banksysteem door obligaties te kopen. In het licht hiervan merkte Skingsley op dat een CBDC geen significante bedreiging kan introduceren voor een reeds verslechterende situatie.

Investeer in crypto, aandelen, ETF's en meer in enkele minuten met onze favoriete makelaar, eToro
7/10
67% van particuliere CFD accounts verliezen geld