USD/ZAR: zal de uitverkoop van de rand aanhouden?

Geschreven door: Crispus Nyaga
februari 17, 2021
  • USD/ZAR herstelde vandaag voornamelijk vanwege de sterke dollar.
  • Zuid-Afrika publiceerde relatief milde inflatiecijfers.
  • Analisten zijn van mening dat de inflatie in Zuid-Afrika zal blijven stijgen.

De USD / ZAR prijs keerde vandaag terug na de relatief milde inflatiecijfers uit Zuid-Afrika en de sterke dollar. Het paar handelt op 14,78, wat 2,5% boven het laagste punt van deze week op 14,40 is.

USD/ZAR
USD/ZAR prijsactie

Milde Zuid-Afrikaanse inflatie

De consumentenprijzen in Zuid-Afrika stegen in januari met 0,3%, wat leidde tot een jaarlijkse stijging van 3,2%. De maandelijkse stijging was iets lager dan de mediane schatting van 0,4%. In dezelfde periode steeg de kern-CPI met 3,3%.

Zoekt u actueel nieuws, goede tips en markt analyses? Schrijf u vandaag in voor de Invezz nieuwsbrief.

Toch zijn analisten van mening dat de inflatie van het land zal blijven stijgen, geholpen door de hogere prijzen van ruwe olie. De prijs van Brent, die de olieprijzen in Zuid-Afrika bepaalt, steeg deze week naar $ 60. Dit is aanzienlijk hoger dan het dieptepunt van vorig jaar van $ 15.

Verder wordt verwacht dat Eskom, als onderdeel van het financieringsprogramma van de overheid, de elektriciteitstarieven de komende maanden zal verhogen. Hogere olie- en elektriciteitsprijzen zullen zich waarschijnlijk vertalen in een hogere inflatie.

Een hogere inflatie zal dan de Zuid-Afrikaanse Reserve Bank (SARB) ertoe aanzetten om de rente te verhogen. In feite liet de bank bij de meest recente rentebeslissing de rente ongewijzigd gelaten en gaf de bank aanwijzingen voor een mogelijke renteverhoging. Verder wordt bij termijncontracten ook een tariefstijging van 0,46% later dit jaar ingeprijsd. De staatsobligaties in lokale valuta van Zuid-Afrika geven ook aanwijzingen voor een renteverhoging.

Daarom stijgt de USD / ZAR vanwege de relatief sterkere Amerikaanse dollar. Na dagen van verzwakking is de dollar hoger geworden nu forexbeleggers beginnen met het inprijzen van hogere inflatie.

Dollar index
Amerikaanse dollarindex

In de afgelopen weken zijn de staatsobligaties gestegen, wat suggereert dat de inflatie ook zal stijgen, wat leidt tot hogere rentetarieven. Deze trend is te danken aan de hoge verwachtingen van een stimuleringspakket van $ 1,9 biljoen.

Technische vooruitzichten USD/ZAR

USD/ZAR
USD/ZAR grafiek

Op de 1-uur grafiek begon de USD / ZAR gisteren te stijgen. Het steeg naar een intradag hoogtepunt van 14,80, wat iets boven het 23,6% Fibonacci-retracementniveau ligt. De exponentiële voortschrijdende gemiddelden (EMA) van 15 en 25 perioden hebben ook een bullish crossover gemaakt, terwijl de Relatieve Sterkte Index (RSI) dicht bij het overboughtniveau is gekomen. Daarom zal het paar op korte termijn waarschijnlijk blijven stijgen, aangezien de bulls zich richten op de retracement van 38,2% op 14,88.