DXY zakt nu de rente op Amerikaanse staatsobligaties stijgt

Geschreven door: Crispus Nyaga
februari 18, 2021
  • De dollarindex kelderde vandaag toen de rente op Amerikaanse staatsobligaties steeg.
  • De tien- en vijfjaars rentes stegen tot het hoogste niveau sinds februari.
  • De eerste werkloosheidsaanvragen en huisvesting beginnen tegen te vallen.

De Amerikaanse dollarindex (DXY) kelderde vandaag toen de rente op Amerikaanse staatsobligaties bleef stijgen, wat duidt op hogere inflatieverwachtingen. De index wordt verhandeld tegen $ 90,63.

Teleurstellende Amerikaanse gegevens

Gisteren publiceerde het Bureau of Labor Statistics relatief sterke Amerikaanse detailhandelsverkopen. In totaal stegen de hoofd- en kernverkopen in januari met meer dan 5% dankzij de stimuleringsmaatregelen van $ 900 miljard.

Zoekt u actueel nieuws, goede tips en markt analyses? Schrijf u vandaag in voor de Invezz nieuwsbrief.

De gegevens die vandaag zijn vrijgegeven, waren echter relatief gemengd. De huizenbouw in de VS daalde in januari met 6,0%, na een stijging met 8,2% in december. In totaal is het aantal woningstarts gedaald van 1,68 miljoen naar 1,58 miljoen.

In dezelfde periode nam het aantal bouwvergunningen toe met 10,4% van 1,7 miljoen naar 1,8 miljoen. Dit was een betere prestatie dan de gemiddelde schatting van 1.678 miljoen.

Ondertussen reageerde de dollarindex ook op de relatief zwakke werkloosheidsaanvragen. In totaal dienden vorige week meer dan 861.000 mensen een eerste werkloosheidsaanvraag in. Dit was hoger dan de gemiddelde schatting van 765.000 en de stijging van de voorgaande maand met 848.000. Verder daalde het aantal aanhoudende werkloosheidsaanvragen tot 4,49 miljoen.

Deze cijfers zetten het Congres onder druk om meer te doen om de economie te stimuleren. In feite beraadt het Congres hoe het voorgestelde stimuleringspakket van 1,9 biljoen dollar moet worden gestructureerd.

Zo’n deal zal waarschijnlijk leiden tot meer inflatie, wat de Fed zal oproepen om sneller dan verwacht te verkrappen. Zoals hieronder wordt weergegeven, zijn de rendementen op de tienjarige en vijfjarige staatsobligaties zelfs gestegen tot het hoogste niveau sinds februari vorig jaar.

Amerikaanse 5 en 2-jaars rentes

De dollar is met 0,90% gedaald ten opzichte van de Britse pond, 0,40% ten opzichte van de euro en 0,30% ten opzichte van de Zweedse kroon. Het is ook met 0,40% gedaald ten opzichte van de Australische dollar en met 0,30% ten opzichte van de Braziliaanse real.

Amerikaanse dollarindex prognose

US dollar index
Amerikaanse dollarindex grafiek

Op de 4-uur grafiek zien we dat de dollarindex vandaag scherp daalde nadat deze het 23,6% Fibonacci-retracementlevel bereikte op $ 91,03. De index daalde ook onder de eerste steun van de Andrews Pitchfork-indicator en de 15-daagse gewogen voortschrijdende gemiddelden. Het viel ook onder de Ichimoku-wolk. Daarom zal de Amerikaanse dollarindex op korte termijn waarschijnlijk defensief blijven. Het kan zelfs onder de $ 90 komen, aangezien bears zich richten op het dieptepunt van $ 89,22 van het begin van het jaar.