DXY: Dollarindex vormt een H&S patroon door stijgende rente

Geschreven door: Crispus Nyaga
februari 23, 2021
  • De dollarindex heeft een hoofd en schouders patroon gevormd op de 4-uur grafiek.
  • Beleggers concentreren zich op de stijgende rente op Amerikaanse staatsobligaties.
  • Jerome Powell zal dinsdag in de Senaat getuigen.

De Amerikaanse dollarindex (DXY) staat voor de derde achtereenvolgende dag in het rood nu forex traders reageren op de stijgende Amerikaanse rente. Ze kijken ook naar een belangrijke getuigenis van Jerome Powell en de lopende stimuleringsonderhandelingen.

Stimulus en opbrengsten

Het Amerikaanse Congres zal de beraadslagingen over het stimuleringspakket van Joe Biden van 1,9 biljoen dollar voortzetten. Het wijst ongeveer $ 1.400 stimuleringscheques toe die naar huishoudens zullen gaan. Verder stelt het wetsvoorstel een geleidelijke verhoging van het minimumloon van het land voor tot $ 15 per uur en fondsen voor staten en lokale overheden. Het belangrijkste is dat het wetsvoorstel de Amerikaanse overheidsschuld zal opdrijven tot meer dan $ 30 biljoen.

Zoekt u actueel nieuws, goede tips en markt analyses? Schrijf u vandaag in voor de Invezz nieuwsbrief.

Beleggers verwachten dat de stimulans zal leiden tot hogere inflatie. Dit blijkt uit de stijgende rente op staatsobligaties. Eerder vandaag is het verschil tussen de rente op staatsobligaties op 5 en 30 jaar gestegen tot het hoogste punt in vijf jaar. De obligatierendementen van andere landen, zoals het VK en Australië, zijn ook sterk gestegen.

yields
Amerikaanse 30 en 5-jaars rentes

Daarom zal de dollarindex waarschijnlijk reageren op Jerome Powell’s getuigenis voor de Senaat. Hij zal vertellen over de recente acties van de bank en wat hij van plan is te doen als de inflatie terugkeert. In een verklaring van een paar maanden geleden beloofde hij de inflatie boven de 2% te laten stijgen.

De recente economische cijfers uit de Verenigde Staten zijn gemengd. Vrijdag onthulden gegevens van Markit dat de PMI-gegevens voor flash-productie en -diensten in februari toenamen. Een dag eerder publiceerde het land echter zwakke cijfers voor aanvankelijke en aanhoudende werkloosheidsaanvragen.

De Amerikaanse dollar is gedaald ten opzichte van de meeste valuta’s in de dollarindex. Het is met 0,15% gedaald ten opzichte van de euro en 0,10% ten opzichte van de Britse pond. De aanhoudende carry-trade-situatie heeft de valuta echter boven valuta’s van opkomende markten, zoals de Zuid-Afrikaanse rand en de Mexicaanse peso, gestuwd.

Technische vooruitzichten Amerikaanse dollarindex

US dollar index
Dollarindex technische grafiek

De 4-uur grafiek laat zien dat de dollarindex zich terugtrekt nadat hij op 17 februari een hoogste punt van $ 91,10 bereikte. De index is ook onder het voortschrijdend gemiddelde voor de korte en lange termijn gekomen. Het heeft met name een hoofd en schouderspatroon gevormd dat in blauw wordt weergegeven. De halslijn van dit patroon is ongeveer $ 90,20. Daarom kan de index binnenkort onder de steun uitbreken op $ 90 en het laagste van dit jaar op $ 89,22 opnieuw testen.