EUR/USD vormt een bullish vlag voor het stimuleringsdebat

Geschreven door: Crispus Nyaga
februari 23, 2021
  • De EUR/USD prijs vormde vandaag een bullish vlag na sterke Duitse sentimentcijfers.
  • Het sentiment in de industrie steeg naar het hoogste niveau sinds 2018.
  • De focus zal liggen in Washington, waar politici zullen debatteren over het stimuleringspakket.

De EUR / USD prijs herstelde vandaag na de relatief sterke sentimentcijfers uit Duitsland. Het paar steeg van een intradag dieptepunt van 1.2088 naar een hoogste punt van 1.2140.

EUR/USD
EUR/USD prijsacite

Het Duitse sentiment verbetert

Het Duitse ondernemerssentiment verbeterde in februari toen de regering haar grootschalige vaccinatieprogramma lanceerde. Volgens het ifo Institute is het bedrijfsklimaat gestegen van 90,3 in januari naar 92,4 in februari. Deze toename was beter dan de mediane schatting van 90,5.

Zoekt u actueel nieuws, goede tips en markt analyses? Schrijf u vandaag in voor de Invezz nieuwsbrief.

In dezelfde periode verbeterde de huidige beoordeling van 89,2 naar 90,6, wat ook beter was dan de geschatte 89,0. Evenzo stegen de zakelijke verwachtingen van 91,5 tot 94,2.

Met name het productiesentiment sprong naar het hoogste niveau sinds 2018. Dit was in lijn met de flash-PMI gegevens voor de productie die vrijdag werden vrijgegeven. Uit de gegevens bleek dat de Duitse PMI voor de verwerkende industrie steeg tot 60,6, waarmee de gemiddelde schatting van 56,5 werd overtroffen.

De diensten- en handelssector bleven het goed doen, terwijl de regering enkele van de eerdere lockdowns versoepelde.

De gegevens kwamen echter op een moment dat de regering begon te waarschuwen voor het stijgende aantal coronavirusgevallen in het land.

De EUR / USD reageert ook op het aanstaande debat over het door Joe Biden voorgestelde pakket van $ 1,9 biljoen. Democraten hebben gezworen het pakket door te drukken zonder de steun van Republikeinen die tegen sommige bepalingen ervan zijn. Veel Republikeinse leiders en sommige Democraten zijn bijvoorbeeld tegen het federale minimumloon van $ 15.

Het stimuleringspakket wordt gezien als zowel bearish als bullish voor de dollar. Het is bearish voor de valuta omdat het zal leiden tot meer geldhoeveelheid, wat de valuta zal devalueren. Aan de andere kant is het optimistisch voor de dollar omdat het in theorie zal leiden tot een sneller economisch herstel en de Fed zal dwingen de rente eerder dan verwacht te verhogen.

EUR/USD technische vooruitzichten

EUR/USD
EUR/USD technische grafiek

De 4-uur grafiek laat zien dat de EUR / USD prijs vorige week een hoogste punt van 1.2170 bereikte. Het verlaagde vervolgens deze winsten en zakte naar 1,2020. Het paar nadert het 50% Fibonacci-retracementniveau en de 25 en 50-daagse gewogen voortschrijdende gemiddelden. Het is ook een paar pips lager dan het hoogste punt van vorige week op 1.2170. Het paar vormde ook een bullish vlagpatroon, dat, zoals je kunt vinden in onze gratis forex cursus, meestal een bullish signaal is. Daarom zal het paar waarschijnlijk blijven stijgen nu bulls zich richten op de volgende weerstand op 1.2170.