EUR/USD trekt zich terug voor de getuigenis van Powell

By: Crispus Nyaga
Crispus Nyaga
Crispus is een actieve handelaar, waar hij wordt gevolgd en gekopieerd bij Capital.com. Hij woont in Nairobi met zijn… read more.
on feb 23, 2021
  • De EUR/USD prijs daalde vandaag na de laatste inflatiegegevens van de EU.
  • De headline en core CPI stegen in het snelste tempo in maanden.
  • Het paar zal reageren op de komende getuigenis van Jerome Powell.

De EUR / USD daalde toen traders reageerden op de laatste EU-inflatiecijfers, vooruitlopend op de getuigenis van het Congres door Jerome Powell en het Amerikaanse consumentenvertrouwen.

EUR/USD
EUR/USD prijsactie

EU-inflatie stijgt

De consumenteninflatie in de eurozone bleef in januari stijgen, zelfs toen landen reisbeperkingen oplegden. Volgens Eurostat is de algemene consumentenprijsindex (CPI) in januari met 0,9% gestegen van -0,3% in de voorgaande maand. Dit was het hoogste cijfer sinds maart vorig jaar. Het was ook de eerste keer dat het positief werd sinds de pandemie begon.

Zoekt u actueel nieuws, goede tips en markt analyses? Schrijf u vandaag in voor de Invezz nieuwsbrief.

Evenzo is de kern-CPI in januari met 1,4% gestegen ten opzichte van de vorige 0,2%. Dit was in overeenstemming met de flashgegevens die een paar weken geleden zijn vrijgegeven. Het was ook het hoogste cijfer sinds 2013. Volgens Eurostat was de terugkeer van de inflatie vooral te wijten aan aanbodtekorten en knelpunten. Deze tekorten waren het gevolg van de Brexit en de maatregelen die landen hebben genomen om de ziekte in te dammen.

Analisten verwachten dat de inflatie zal blijven stijgen naarmate landen zich herstellen. Dit zal de Europese Centrale Bank (ECB) meer onder druk zetten om in te grijpen. Het zou dit kunnen doen door de rentetarieven te verhogen en de aankopen van activa af te bouwen. In een notitie zeiden analisten bij ING:

“Vooruitkijkend, voor de inflatie in de eurozone, is de enige optie om omhoog te gaan. In feite zal er een reeks eenmalige factoren zijn die de algemene inflatie opdrijven. Maar wanneer economieën weer opengaan, zullen prijsverhogingen in sectoren die het meest door de lockdowns worden getroffen, ook de opwaartse druk op de inflatie vergroten.”

Vooruitkijkend zal de EUR / USD reageren op de laatste cijfers van het consumentenvertrouwen in de VS, die later op de dag zullen verschijnen. Economen zijn van mening dat het vertrouwen in februari is gestegen naarmate de VS het vaccin blijft toedienen. Al meer dan 40 miljoen Amerikanen hebben een dosis van het vaccin gekregen.

Het belangrijkste is dat het paar zal reageren op de getuigenis van Jerome Powell, de Fed-voorzitter. Daarin zal hij waarschijnlijk worden gevraagd naar de recente actie op de Treasuries-markt en wat de bank van plan is te doen. Onlangs zijn de Amerikaanse rendementen gestegen doordat traders een hogere inflatie inprijzen.

EUR/USD technische vooruitzichten

EUR/USD
EUR/USD technische grafiek

De EUR / USD steeg naar een intradag hoogtepunt van 1,2180 en trok zich vervolgens terug na de inflatiecijfers in de EU. Het wordt verhandeld op 1.2160, iets boven de middelste lijn van de Bollinger Bands. Het blijft boven de stijgende groene trendlijn. Daarom zal het paar in een opwaartse trend blijven zolang het zich boven de middelste lijn van de banden bevindt. Een beweging onder dit niveau zal zien dat bears de ondersteuning op 1.2100 opnieuw proberen te testen.

Investeer in crypto, aandelen, ETF's en meer in enkele minuten met onze favoriete makelaar, eToro
7/10
67% van particuliere CFD accounts verliezen geld