GBP/USD: Bulls hebben controle voor de werkgelegenheidscijfers

Geschreven door: Crispus Nyaga
februari 23, 2021
  • De GBP/USD steeg vrijdag naar het hoogste niveau in bijna drie jaar.
  • Deze prestatie was te danken aan het optimisme van de Britse economie.
  • Het paar zal reageren op de komende werkgelegenheidscijfers in het VK.

De GBP / USD zweeft in de buurt van het hoogste niveau sinds maart 2018, omdat investeerders het lopende vaccinatieprogramma en het aanhoudende herstel van de Britse economie aanmoedigen. Het paar handelt op 1.4016, wat een paar pips lager is dan het hoogtepunt van vrijdag op 1.4050.

GBP/USD prijsactie

De Britse pond is aan het stijgen

De sterling behoorde tot de best presterende valuta’s in de ontwikkelde wereld. Het is met meer dan 20% gestegen ten opzichte van het laagste niveau in 2020.

Zoekt u actueel nieuws, goede tips en markt analyses? Schrijf u vandaag in voor de Invezz nieuwsbrief.

Deze prestatie is grotendeels te danken aan drie sleutelfactoren. Ten eerste hebben het VK en de Europese Unie al een Brexit-deal bereikt, waardoor de kans op nieuwe tarieven tussen de twee partijen is gewist. Vóór de deal bestond de algemene vrees dat de twee partijen het niet eens zouden worden over belangrijke kwesties als visserij.

Ten tweede: hoewel het VK een van de landen was die het meest door de pandemie werden getroffen, is het een van de beste landen geworden op het gebied van vaccinaties. In een recente verklaring zei de regering dat ze al meer dan 15 miljoen mensen had ingeënt. Dit betekent dat het binnenkort een aanzienlijk deel van zijn bevolking zal hebben gevaccineerd.

Vrijdag lieten gegevens van Markit zien dat de PMI’s voor de industrie en diensten in het VK beter waren dan in januari.

De GBP / USD prijs is ook gestegen vanwege de recente verklaring van Andrew Bailey over negatieve rentetarieven. Hij zei dat de bank zou proberen dergelijke rentetarieven op korte termijn te vermijden.

Vooruitblikkend, zal de Britse pond reageren op de laatste werkgelegenheidscijfers in het VK die morgen zullen verschijnen. Economen die door Reuters zijn ondervraagd, verwachten dat de gegevens zullen aantonen dat het werkloosheidscijfer is gestegen van 5,0% in november tot 5,1% in december. Ze verwachten ook dat het gemiddelde uurloon is gestegen van 3,6% naar 4,1%.

Hoewel deze banencijfers in het VK belangrijk zijn, lopen ze meestal wat achter. Dat komt omdat ze, in tegenstelling tot in de Verenigde Staten, niet de onmiddellijke vorige maand laten zien.

GBP/USD technische prognose

GBP/USD
GBP/USD technische grafiek

De 2-uur grafiek laat zien dat de GBP / USD prijs vrijdag een meerjarig hoogste punt bereikte op 1.4052. De grafiek laat ook zien dat het paar verschillende bearish vlaggen en wimpelpatronen had gevormd. Verder bevindt het paar zich iets boven de voortschrijdende gemiddelden van 25 en 15 dagen. Naar mijn mening is de huidige consolidatie voornamelijk het gevolg van het nemen van winst nadat deze een belangrijk psychologisch niveau heeft bereikt.

Daarom zal het paar waarschijnlijk hoger herstellen nu bulls zich gaan richten op de belangrijke weerstand op 1.4050. U kunt profiteren van deze bewegingen met een live- of demo-account van een van deze forex- en CFD-handelsmakelaars.