GBP/USD blijft stabiel na sterke banencijfers

Geschreven door: Crispus Nyaga
februari 23, 2021
  • Het GBP/USD paar bleef stabiel op het hoogste niveau in bijna drie jaar.
  • Het werkloosheidspercentage in het VK steeg tot 5,1%.
  • Analisten verwachten dat het werkloosheidscijfer zal stijgen als het verlofprogramma eindigt.

De GBP / USD prijs steeg vandaag na de gemengde werkgelegenheidscijfers uit het Verenigd Koninkrijk. Het paar steeg naar een intradag hoogtepunt van 1.4100, het hoogste niveau sinds april 2018.

GBP/USD
GBP/USD prijsactie

Britse werkgelegenheidscijfers

De GBP / USD vertoonde een sterke opwaartse trend sinds maart vorig jaar, toen hij daalde naar een meerjarig dieptepunt van 1,1415. Deze sterke prestatie is vooral te danken aan de algehele zwakke Amerikaanse dollar, de recente Brexit-deal en de vorderingen van het land op het gebied van Brexit. Het heeft ook al meer dan 15 miljoen mensen ingeënt.

Zoekt u actueel nieuws, goede tips en markt analyses? Schrijf u vandaag in voor de Invezz nieuwsbrief.

In een rapport zei het Office of National Statistics (ONS) vandaag dat het werkloosheidspercentage in het land is gestegen van 5,0% in november tot 5,1% in december. Het percentage is gestegen van 3,8% voordat de pandemie begon. Het is ook relatief beter dan dat van vergelijkbare landen als de Verenigde Staten en het gemiddelde van de Europese Unie.

Ondertussen zijn de lonen zonder bonussen in december met 4,1% gestegen ten opzichte van de 3,6% van de voorgaande maand. Met bonussen stegen de lonen van 3,7% naar 4,7% doordat werkgevers hun werknemers stimuleerden tijdens de pandemie. Het grootste deel van de loonstijging vond plaats in de detailhandel.

Uit verdere gegevens bleek dat het aantal mensen dat in januari een werkloosheidsaanvraag heeft ingediend, met 20.000 is gedaald. Dit was de tweede opeenvolgende maand met dalingen. Analisten die door Reuters werden ondervraagd, verwachtten dat het aantal eisers door de pandemie met 35.000 zou toenemen.

Toch denken analisten dat de situatie de komende maanden zou kunnen verslechteren als de regering haar verlofprogramma opschort. In een notitie zeiden analisten bij ING:

“Deze cijfers geven een globaal beeld van hoe ver de werkloosheid zou kunnen stijgen als de ondersteuning van banen wordt afgebouwd. We vermoeden dat het werkloosheidspercentage halverwege het jaar zal stijgen tot ongeveer 6-6,5%, en mogelijk hoger als de loonondersteuning in het tweede kwartaal vrij abrupt wordt opgeheven.”

GBP/USD technische analyse

GBP/USD
GBP/USD technische grafiek

De 2-uur grafiek laat zien dat de GBP / USD prijs een opwaartse trend vertoont. En vandaag testte het het psychologische niveau van 1.4100. De prijs ligt ook iets onder de bovenkant van het groene stijgende kanaal. Verder bevindt het paar zich tussen de middelste en bovenste lijnen van de Bollinger Bands. Hoewel de algemene trend bullish is, zou het paar daarom iets kunnen dalen, doordat sommige forextraders winst nemen.