Koperprijzen op recordhoogte in de nieuwe bullmarkt

Geschreven door: Faith Maina
februari 23, 2021
  • Maandag bereikten de koperprijzen het hoogste punt in 10 jaar.
  • Zoals voorspeld door analisten, zou 2021 het begin zijn van een jarenlange bullmarkt.
  • De vraag naar koper neemt toe nu overheden zich richten op hernieuwbare energie.

Maandag overtroffen de koperprijzen op de London Metal Exchange de $ 9.000 per ton om tegen de hoogste prijs sinds september 2011 te handelen. Evenzo handelde het rode metaal op zijn hoogste niveau sinds augustus 2011 tegen $ 10.443,6 per ton. In New York stegen de prijzen tot het hoogste punt in 10 jaar van $ 9.019,16 per ton ($ 4,1910 per pond). Terwijl de koperprijzen zich dinsdag terugtrokken om te handelen tegen $ 4,1155 per pond, zette de opwaartse trend zich voort met prijzen die $ 4,1155 per pond bereikten om 14.47 GMT.

Koperprijzen

Stijgende markt voor grondstoffen

Na de economische onrust in 2020 was 2021 klaar als het hersteljaar. De grondstoffenmarkt werd gepresenteerd als een van de beste weddenschappen voor beleggers. Volgens Goldman Sachs was de sector klaar voor een stijgende markt en zou het de meest geschikte afdekking tegen inflatie zijn.

Zoekt u actueel nieuws, goede tips en markt analyses? Schrijf u vandaag in voor de Invezz nieuwsbrief.

Vorige week merkte de voorzitter van het University of Akron Endowment Fund, Dennis Gartman, op dat de cyclus is begonnen. Terwijl hij op Bloomberg was, haalde Gartman de dramatische stijging van verschillende grondstoffen aan, zoals maïs, sojabonen en koper.

Hij zei: “… er is nog iets meer aan de hand dat alleen maar een opleving vanuit de dieptepunten. De bearmarkt die al meer dan een decennium bestaat, is ten einde. De bullmarkt die waarschijnlijk nog lang zal duren, is begonnen.”

Andere analisten van grote entiteiten zoals JPMorgan Chase, Ospraie Management LLC en Bank of America hebben een vergelijkbare positie. In lijn met de nieuwe supercycle heeft Goldman Sachs zijn doelstelling voor koperprijzen positief bijgesteld. Op basis van het verwachte tekort aan koperaanvoer voorspelt de bank dat het rode metaal binnen 12 maanden een recordhoogte van $ 10.500 per ton zal bereiken. Dit is een stijging ten opzichte van de eerdere doelstelling van $ 10.000 per ton. De doelstellingen voor drie en zes maanden bedragen nu $ 9.200 en $ 9.800 per ton, tegen respectievelijk $ 8.500 en $ 9.000 per ton.

Tip: bent u op zoek naar een app om slim te investeren? Handel veilig door u te registreren bij onze favoriete keuze, eToro: bezoek & maak een account

Vraag naar koperpieken

Maandag bereikten de koperprijzen van drie maanden het prijsniveau van $ 9.000 op de London Metal Exchange (LME) en overtroffen dit. Het rode metaal bereikte $ 9.187 per ton, wat de hoogste prijs is sinds september 2011. Dit plaatste het contract op ongeveer 10% lager dan de $ 10.190 per ton die in februari 2011 het hoogste punt ooit was.

In Shanghai Futures Exchange, koper futures in april stegen met 6% tot $ 10,433.6 per ton (67,370 yuan), dat is het hoogste niveau sinds augustus 2011.

De stijging van de koperprijzen is een reactie op de stijgende vraag vanuit China en andere regio’s over de hele wereld. Nu het economisch herstel wereldwijd gestalte krijgt, wedden beleggers die geïnteresseerd zijn in de handel in edelmetalen op een krappe kopervoorziening.

Bovendien hebben de federale regeringen van invloedrijke regio’s zoals China, de VS en Europa hun focus op de groene economie verhoogd. Deze landen gaan fors uitgeven aan infrastructuurprojecten op het gebied van elektrische voertuigen en duurzame energie. Door het uitgebreide gebruik van koper in de bouw- en elektrotechnische industrie is de vraag aanzienlijk toegenomen.