USD/MXN schiet hoger en negeert sterke Mexicaanse BBP

Geschreven door: Crispus Nyaga
februari 25, 2021
  • De USD/MXN steeg terwijl de rente op Amerikaanse staatsobligaties bleef stijgen.
  • Het paar negeerde positieve Mexicaanse BBP-cijfers.
  • De werkloosheid in het land is in januari gestegen.

De USD / MXN rally won vandaag aan kracht toen forex investeerders reageerden op de stijgende rente op Amerikaanse staatsobligaties en gemengde economische cijfers uit Mexico. Het handelt op 20,6, wat 1,60% boven het dieptepunt van deze week van 20,34 is.

USD/MXN
USD/MXN prijsactie

Mexicaanse peso verliest

De Mexicaanse peso en andere valuta’s van opkomende markten zijn vandaag scherp gedaald, voornamelijk vanwege de stijgende Amerikaanse rente. De rendementen op 30, 10 en 5 jaar stegen toen het Congres bleef debatteren over Biden’s stimuleringspakket van $ 1,9 biljoen. Morgen stemt de Tweede Kamer erover.

Zoekt u actueel nieuws, goede tips en markt analyses? Schrijf u vandaag in voor de Invezz nieuwsbrief.

Economen verwachten dat het stimuleringspakket de Amerikaanse economie een boost zal geven en de inflatie boven de 2% zal duwen. Dit zal op zijn beurt de Federal Reserve ertoe aanzetten de rente te verhogen en de kwantitatieve versoepeling eerder dan verwacht af te bouwen.

Daarom is de USD / MXN prijs vandaag gestegen omdat stijgende Amerikaanse rendementen Mexico en andere opkomende markten (EM) minder aantrekkelijk maken.

Het paar stijgt ook na de gemengde cijfers uit Mexico. Volgens het Mexicaanse statistiekbureau is de werkloosheid in het land in januari fors gestegen. Het tarief steeg van 3,8% in december naar 4,70%, het hoogste niveau sinds april vorig jaar. Deze prestatie was slechter dan de mediane schatting van 4,30%.

Positief is dat de economische activiteit van het land in december met 0,10% is gestegen. Analisten verwachtten dat de activiteit met 0,60% zou zijn gedaald. Op jaarbasis daalde de economische activiteit met 2,70%, een verbetering ten opzichte van de eerdere daling van 4,10%.

Verdere gegevens uit Mexico lieten zien dat de economie in het vierde kwartaal met 3,3% steeg, na een stijging met 12,1% in het derde kwartaal. Deze stijging leidde tot een daling van 4,5% op jaarbasis, wat beter was dan de daling van 8,6% in het voorgaande kwartaal.

De USD / MXN steeg ook, terwijl de rally van ruwe olie zich voortzette. Brent en West Texas Intermediate (WTI) stegen tot respectievelijk $ 66,53 en $ 63,50.

Technische vooruitzichten USD/MXN

USD/MXN
USD/MXN technische grafiek

De 1-uur grafiek laat zien dat de USD / MXN deze week herstelde en iets onder het hoogste punt van het jaar tot nu toe op 20,83 kwam. De prijs ligt langs de bovenste lijn van Bollinger Bands en iets boven de oplopende trendlijn. Het paar bevindt zich ook iets boven het 25-dagen voortschrijdende gemiddelde. Daarom zal het paar waarschijnlijk blijven stijgen terwijl bulls proberen het weerstandsniveau van 20,83 te testen.