USD/ZAR: Dit is waarom de rand zich terugtrekt

Geschreven door: Crispus Nyaga
februari 25, 2021
  • De USD/ZAR prijs piekte vandaag toen de Amerikaanse rente bleef stijgen.
  • De Zuid-Afrikaanse rand daalde zelfs na sterke PPI-gegevens.
  • Het paar heeft een hoofd en schouderspatroon gevormd.

De USD / ZAR prijs is vandaag hoger gelanceerd, zelfs na de relatief sterke gegevens van de Zuid-Afrikaanse producentenprijsindex (PPI). Het steeg tot 14,726, wat 1,2% boven het intradag dieptepunt van 14,47 was.

USD/ZAR
USD/ZAR prijsactie

Zuid-Afrikaanse rand onder druk

De USD / ZAR prijs steeg vandaag terwijl de algemene uitverkoop van valuta’s van opkomende markten aanhield. De Turkse lira verloor ongeveer 0,45% ten opzichte van de Amerikaanse dollar, terwijl de Argentijnse peso met 0,30% daalde.

Zoekt u actueel nieuws, goede tips en markt analyses? Schrijf u vandaag in voor de Invezz nieuwsbrief.

Deze prijsactie gebeurde voornamelijk vanwege de stijgende rente op staatsobligaties in de Verenigde Staten. De rendementen op de tienjarige staatsobligaties zijn gestegen naar het hoogste niveau sinds februari vorig jaar. Het vijfjaarlijkse jaar bereikte zijn hoogste punt sinds maart en analisten verwachten dat deze trend zich zal voortzetten.

In de meeste gevallen zijn de stijgende Amerikaanse rentes negatief voor de Zuid-Afrikaanse rand. Dat komt omdat wanneer ze stijgen, de interesse voor risicovolle activa neigt te dalen, omdat beleggers in de Verenigde Staten hogere opbrengsten kunnen krijgen bij obligaties. In een nota zei een analist bij MUFG:

“Een scherpe stijging van de Amerikaanse rente, met name de reële rente, zou de neerwaartse risico’s voor de opkomende valuta’s breder kunnen vergroten, indien deze niet wordt ondersteund door sterkere fundamentele factoren,”

De USD / ZAR steeg zelfs na de relatief sterke economische cijfers uit Zuid-Afrika. Volgens het statistiekbureau van het land is de producentenprijsindex gestegen van 0,2% in december naar 0,8% in januari. Dit was een betere aflezing dan de gemiddelde schatting van 0,4%. Deze stijging leidde tot een jaarlijkse winst van 3,5%, beter dan de verwachte 3,1%.

Deze cijfers kwamen een week nadat het bureau een sterke consumentenprijsindex (CPI) had gepubliceerd. In totaal steeg de CPI in Zuid-Afrika van 3,1% naar 3,2%. Daarom wijzen de gegevens op een mogelijke renteverhoging later dit jaar of begin volgend jaar.

Technische vooruitzichten USD/ZAR

USD/ZAR
USD/ZAR grafiek

De 4-uur grafiek laat zien dat de USD / ZAR prijs steeg naar een intradag hoogste punt van 14,9225. De prijs slaagde erin om het gewogen voortschrijdend gemiddelde van 25 en 15 perioden te overschrijden, terwijl de Average True Range (ATR) bleef stijgen. Zoals u zult zien in onze gratis forex cursus, is een stijgende ATR een maatstaf voor stijgende volatiliteit.

Het paar lijkt ook een hoofd en schouderspatroon te hebben gevormd dat in blauw wordt weergegeven. Daarom is er een mogelijkheid dat het uiteindelijk de neerwaartse trend op korte termijn zal hervatten.