USD/JPY: Yen herstelt zich na economische cijfers van Japan

Geschreven door: Crispus Nyaga
februari 26, 2021
  • De USD/JPY prijs is scherp gedaald na verbeterde cijfers.
  • De industriële productie in Japan is in januari met 4,2% gestegen.
  • De consumentenprijzen in Tokio zijn in januari bescheiden verbeterd.

De USD / JPY prijs daalde scherp tijdens de nachtelijke sessie toen de markt reageerde op de relatief sterke Japanse economische cijfers. Het paar daalde met 0,55% van het hoogste punt in vijf maanden op 106,42 naar een dieptepunt van 105,85.

USD/JPY
USD/JPY grafiek

Verbetering van de Japanse inflatie

Het Japanse Bureau voor de Statistiek heeft relatief sterke economische cijfers vrijgegeven, wat aangeeft dat de economie van het land het beter doet. Uit de gegevens bleek dat de algemene consumentenprijsindex (CPI) in Tokio in februari verbeterde van -0,5% naar -0,3%.

Zoekt u actueel nieuws, goede tips en markt analyses? Schrijf u vandaag in voor de Invezz nieuwsbrief.

Exclusief de vluchtige voedsel- en energieproducten verbeterden de prijzen van -0,4% naar -0,3%. Hoewel deze cijfers aanzienlijk onder de doelstelling van de Bank of Japan (BOJ) van 2% liggen, gaan ze in de goede richting.

Verdere gegevens lieten zien dat de industriële productie van het land in januari met 4,2% is gestegen, na een daling met 1,0% in de voorgaande maand. Analisten die door Reuters werden ondervraagd, verwachtten dat de cijfers 4,0% zouden bedragen. Het bureau verwacht dat de productie in februari met 2,1% zal stijgen en vervolgens in maart met 6,1% zal dalen.

Ondertussen reageerde de USD / JPY ook op de relatief zwakke maar beter dan verwachte detailhandelsverkopen. In januari daalden de detailhandelsverkopen met 2,4% na een daling met 0,2% in de voorgaande maand. Dit gebeurde toen het land een noodtoestand uitriep om de verspreiding van de pandemie te vertragen.

De USD / JPY daalde, zelfs toen de dollar terugkeerde. De dollarindex is met 0,20% teruggekeerd na dagenlang in het rood te hebben gestaan. Het is met 0,25% gestegen ten opzichte van de Britse pond en 0,15% ten opzichte van de euro. Het is ook gestegen ten opzichte van de Canadese dollar, de Zweedse kroon en de Zwitserse frank.

In de afgelopen dagen is de valuta verzwakt door de prestaties van de obligatiemarkt. De rendementen op de 5, 10 en 30-jarige staatsobligaties zijn gestegen nu forextraders beginnen met het inrekenen van een sterk economisch herstel.

Tip: bent u op zoek naar een app om slim te investeren? Handel veilig door u te registreren bij onze favoriete keuze, eToro: bezoek & maak een account

Technische vooruitzichten USD/JPY

USD/JPY
USD/JPY technische grafiek

De USD / JPY prijs steeg deze week naar een hoogste punt in vijf maanden op 106,42. Het verlaagde vervolgens een aantal van deze winsten en wordt nu verhandeld op 106.07. Op de 4-uur grafiek bevindt de prijs zich iets boven de middelste lijn van het oplopende regressiekanaal. Het ligt ook tussen de middelste en bovenste lijn van de Bollinger Bands. Daarom blijft het paar, zelfs met de daling, in een algehele bullish trend totdat het onder de twee middelste lijnen komt.