Hoogtepunten uit de jaarlijkse brief van Berkshire Hathaway

Geschreven door: Jayson Derrick
maart 1, 2021
  • Berkshire Hathaway van Warren Buffett kocht in 2020 voor $25 miljard aan aandelen terug.
  • Sommige investeerders twijfelen aan het ontbreken van nieuwe megadeals.
  • De kaspositie van Berkshire Hathaway ligt ruim ten noorden van $100 miljard.

Miljardair-investeerder Warren Buffet publiceerde afgelopen weekend de jaarlijkse brief van Berkshire Hathaway Inc. (NYSE: BRK.A) aan investeerders waarin een belangrijke verschuiving in de houding met betrekking tot het terugkopen van aandelen werd beschreven.

Van nul tot $25 miljard

Buffett stond er jarenlang op om Berkshire’s geldvoorraad niet te gebruiken om de aandelen van het bedrijf terug te kopen, meldde The Wall Street Journal. Deze keer kocht Berkshire in 2020 voor bijna $ 25 miljard aan aandelen terug.

Zoekt u actueel nieuws, goede tips en markt analyses? Schrijf u vandaag in voor de Invezz nieuwsbrief.

Ironisch genoeg legde hij in zijn brief aan investeerders uit waarom andere bedrijven het mis hebben met het toewijzen van contanten aan terugkoopprogramma’s. Hij schreef dat Amerikaanse CEO’s een “beschamende staat van dienst” hebben in het besteden van meer geld aan aandeleninkoopprogramma’s wanneer “de prijzen zijn gestegen dan wanneer ze zijn getankt”.

Maar in het geval van Berkshire betoogt Buffett dat zijn autorisatie van $ 25 miljard in 2020 de intrinsieke waarde voor investeerders verhoogt, terwijl hij volgens WSJ genoeg geld op de bank laat voor toekomstige investeringsmogelijkheden.

Buffett heeft de afgelopen jaren publiekelijk gezegd dat de markt geen aantrekkelijke investeringsmogelijkheden biedt. Beleggers hadden verwacht dat Buffett zijn standpunt in 2020 zou veranderen en een deel van de $ 100 miljard plus aan contanten zou toewijzen om aandelen terug te kopen.

Hier is een Invezz.com gids over hoe beleggers Berkshire Hathaway aandelen kunnen kopen.

Afwezigheid van megadeals

Het kassaldo van het bedrijf en de kortlopende staatsobligaties bedroegen in het vierde kwartaal $ 138,3 miljard. Volgens de normen van Berkshire waren er in 2020 enkele behoorlijke deals, waaronder een weddenschap van $ 8,6 miljard op Verizon Communications Inc. (NYSE: VZ) en een investering van $ 4,1 miljard in oliegigant Chevron Corp. (NYSE: CVX) .

Gecombineerd is de $ 12,5 miljard niet echt significant in vergelijking met het beschikbare geld. Bill Smead, Chief Investment Officer van Smead Capital, vertelde WSJ dat hij teleurgesteld was dat Buffett in zijn brief niet aan investeerders heeft uitgelegd waarom het geld oppot in een tijd waarin veel andere fondsen worden uitgegeven.

Hij zei dat investeerders niet alleen moeten weten “wat hij doet, maar ook wat hij niet doet”.

Desalniettemin doet Buffett de juiste dingen, want de nettowinst was in het vierde kwartaal met 23% op jaarbasis gestegen tot $ 35,8 miljard. Buffett’s favoriete financiële maatstaf, het bedrijfsresultaat, verbeterde van $ 4,4 miljard naar $ 5 miljard jaar-op-jaar.

Zelfs Buffett maakt een fout

Het “Orakel van Omaha” zelf is niet immuun voor fouten, zelfs niet na tientallen jaren ervaring. Hij erkende in zijn brief dat hij in 2016 “teveel betaalde” voor Precision Castparts.

Buffett nam het bedrijf over voor meer dan $ 32 miljard, maar werd in 2020 voor $ 11 miljard afgeschreven. De afschrijving is te wijten aan een te optimistische kijk op het genormaliseerde winstpotentieel van het bedrijf. Hij schreef:

“Vorig jaar werd mijn rekenfout blootgelegd door ongunstige ontwikkelingen in de lucht- en ruimtevaartindustrie, de belangrijkste bron van klanten van PCC.”