Zilverprijzen herstellen te midden van de expansie van de productie-economieën

Geschreven door: Faith Maina
maart 1, 2021
  • De zilverprijzen stegen met 0,59% tot $26,8280, aangezien de grote landen bullish PMI-cijfers noteerden.
  • China zag zijn productiesector langzamer groeien dan in januari.
  • Investeerders vragen zich af of de Senaat het stimuleringspakket ook zal goedkeuren.

De zilverprijzen zijn aan het herstellen nadat verschillende landen een expansie van hun productie-economie hebben opgetekend. Maandag steeg het edelmetaal met 0,59% om te verhandelen op $ 26,8280. In Japan is de PMI voor de verwerkende industrie in februari beter dan de prognoses van analisten en het cijfer van januari. Hoewel de lezing van China de voorspelling miste, betekende het nog steeds een uitbreiding van zijn productie-economie. Bulls op de zilvermarkt wachten nu om te zien of de Amerikaanse Senaat het door het Congres aangenomen hulppakket van 1,9 biljoen dollar zal goedkeuren.

Zilverprijzen

PMI gegevens voor productie

De zilverprijzen reageren op de gegevens over de PMI voor de verwerkende industrie in economieën als China en Japan. De cijfers die zondag zijn vrijgegeven, geven aan dat de Chinese maakeconomie in februari langzamer groeide dan de maand ervoor.

Zoekt u actueel nieuws, goede tips en markt analyses? Schrijf u vandaag in voor de Invezz nieuwsbrief.

Deskundigen hadden voorspeld dat de PMI voor de industrie 51,1 zou bedragen. Dit zou 2 punten lager zijn geweest dan in de voorgaande maand. Het cijfer kwam echter lager uit op 50,6. De samengestelde PMI daalde ook van 52,8 januari naar 51,6.

Maandag bracht IHS Markit een vergelijkbare trend naar voren. De PMI voor de productie van Caixin in februari was 50,9 vergeleken met 51,5 in januari. Analisten hadden voorspeld dat het cijfer ongewijzigd zal blijven. In beide gevallen is de PMI voor de verwerkende industrie in februari de laagste sinds mei 2020.

De daling is grotendeels te wijten aan de verstoring van de activiteiten in fabrieken tijdens het recente maannieuwjaar. Deze seizoensafname mag geen reden tot ongerustheid zijn. Het is gebruikelijk dat commerciële activiteiten langzamer gaan werken tijdens deze jaarlijkse vakantie van een week, omdat werknemers naar huis gaan om het met familie te vieren. Bovendien ligt de PMI voor de verwerkende industrie nog steeds boven de 50. Dit is een indicatie dat de Chinese maakeconomie nog steeds groeit, wat optimistisch is voor de zilverprijzen.

De PMI voor de verwerkende industrie in andere economieën bood ook steun aan de zilverprijzen. Japan, de op twee na grootste economie, heeft een beter dan verwacht cijfer laten zien. Met 51,4 is de PMI voor de industrie hoger dan de voorspelde 50,6. In januari lag de lezing met 49,8 onder het gemiddelde.

De PMI voor de verwerkende industrie in de eurozone was ook beter dan verwacht. Deskundigen hadden een lezing van 57,7 voorspeld, een stijging ten opzichte van de 54,8 in januari. Het cijfer van februari overtrof de voorspelling met 2 punten. In het Verenigd Koninkrijk was de lezing van 55,1 beter dan de schattingen van analisten van 54,9. Beleggers die in zilver willen handelen, zijn nu enthousiast over de PMI voor de verwerkende industrie uit Canada en de Verenigde Staten. De meetwaarden worden in de loop van de dag vrijgegeven.

Amerikaans stimuleringspakket

Naast het industriële gebruik is zilver een edelmetaal dat wordt gewaardeerd als een veilige haven. Het wordt ook gebruikt als afdekking tegen inflatie. Op zaterdag keurde het Amerikaanse Congres het stimuleringspakket van $ 1,9 biljoen goed. Investeerders zijn nu benieuwd of de Eerste Kamer het ook goedkeurt.

De zet van de Tweede Kamer heeft de hoop van investeerders vergroot dat de noodsituatiewet in de wet zal worden opgenomen. Als dat het geval is, zal de verhoogde circulatie van de dollar het devalueren. Dit is positief voor de zilverprijzen, aangezien beleggers hun middelen zullen verschuiven naar dit edelmetaal en andere veilige havens.