DXY: Rally op de Amerikaanse dollarindex vervaagt

Geschreven door: Crispus Nyaga
maart 3, 2021
  • De DXY steeg vandaag doordat beleggers zich concentreerden op de rente op Amerikaanse staatsobligaties.
  • Na gisteren te zijn gedaald, steeg het benchmarkrendement op 10 jaar vandaag.
  • De dollar is gedaald ten opzichte van alle valuta's in de index.

De Amerikaanse Dollarindex (DXY) stijgt voor de zesde opeenvolgende dag nu forex investeerders en analisten kijken naar de prestaties op de obligatiemarkt. Het steeg naar een intradag hoogtepunt van $ 91,40, het hoogste niveau sinds 5 februari.

Rendement op Amerikaanse staatsobligaties in focus

De grootste focus onder dollartraders was de aanhoudende activiteit op de obligatiemarkt. Na vorige week te zijn gestegen tot bijna 1,60%, daalde het rendement op 10 jaar gisteren tot 1,41%. Vandaag is het rendement echter met 0,15% gestegen tot de huidige 1,44%. Het rendement op vijfjarige obligaties is gedaald tot 0,703% terwijl die van 30 jaar is gestegen tot 2,2%.

Zoekt u actueel nieuws, goede tips en markt analyses? Schrijf u vandaag in voor de Invezz nieuwsbrief.

Analisten kijken naar de prestaties van de obligatiemarkt voor aanwijzingen over de acties van de Federal Reserve. Hogere rendementen impliceren dat beleggers optimistisch zijn over het algehele economische herstel. Als gevolg hiervan betekent dit dat de bank de rentetarieven waarschijnlijk eerder dan verwacht zal verhogen.

Deze actie is voornamelijk te wijten aan de voortdurende stimuleringsacties. Vorige week keurden Democraten in het Huis van Afgevaardigden een stimuleringspakket van $ 1,9 biljoen goed. Dit pakket wordt nu besproken in de Eerste Kamer, die naar verwachting volgende week zal worden aangenomen.

Als gevolg hiervan denken investeerders dat een dergelijke deal de economie oververhit zal raken en de Fed zal dwingen om in actie te komen. Recente gegevens laten zien dat de Amerikaanse economie op het herstelpad is. Al meer dan 48 miljoen Amerikanen hebben een vaccin gekregen en de trend zal waarschijnlijk versnellen na een vaccin met een enkele dosis van Johnson & Johnson (NYSE: JNJ).

Ondertussen toonden data die gisteren werden vrijgegeven aan dat de Amerikaanse productiesector aan het verbeteren is. Volgens Markit daalde de PMI voor de verwerkende industrie in januari tot 58,6. Andere gegevens van het Institute of Supply Management (ISM) late zien dat de PMI van 58,7 naar 60,8 steeg.

De Amerikaanse dollarindex is voornamelijk gestegen vanwege de prestatie van de dollar ten opzichte van andere valuta’s. Het is met 0,35% gestegen ten opzichte van de Zwitserse frank, 0,18% ten opzichte van de Japanse yen en 0,15% ten opzichte van de euro.

Technische prognose van de Amerikaanse dollarindex

Dollar index
Amerikaanse dollarindex grafiek

De dollarindex steeg vandaag naar een intradag hoogtepunt van $ 91,40 en trok zich vervolgens terug naar de huidige $ 91,15. Op de 4-uur grafiek ligt de prijs boven de exponentiële voortschrijdende gemiddelden van 25 en 15 perioden. Het is ook iets boven de belangrijke ondersteuning van $ 91,05. De Relatieve Sterkte Index (RSI) ligt iets onder het overboughtniveau van 70.