GBP/USD stabiel op weg naar de jaarlijkse begrotingstoespraak

Geschreven door: Crispus Nyaga
maart 3, 2021
  • De GBP/USD blijft stabiel vóór de begrotingsrede van Rishi Sunak.
  • Het paar reageert ook op de laatste PMI-gegevens van de Britse diensten.
  • De PMI voor diensten steeg tot 49,5.

De GBP / USD bevindt zich in een krappe bandbreedte na de relatief zwakke PMI-cijfers voor de Britse diensten en de aankomende jaarlijkse begrotingstoespraak van Rishi Sunak in het VK.

GBP/USD
GBP/USD grafiek

Britse dienstensector worstelt

Het VK is vooral een diensteneconomie. Volgens het Office of National Statistics (ONS) heeft de sector meer dan 70% van alle werknemers in dienst. Helaas is de industrie het zwaarst getroffen door de coronavirus pandemie.

Zoekt u actueel nieuws, goede tips en markt analyses? Schrijf u vandaag in voor de Invezz nieuwsbrief.

Maandag lieten gegevens uit het land zien dat de PMI voor de verwerkende industrie steeg van 54,9 naar 55,1. Vandaag onthulden de cijfers van Markit dat de PMI voor diensten is gestegen van 39,5 in januari naar 49,5 in februari. Analisten verwachtten dat de PMI zou stijgen tot ongeveer 49,7. Ook ligt het aantal sinds oktober vorig jaar onder de uitbreidingszone van 50. In het rapport zei Tim Moore:

“De activiteit van de Britse dienstensector was relatief stabiel in februari en het lijkt er dus op dat de derde nationale lockdown beperkte overloopeffecten heeft gekend naar delen van de economie die buiten het bereik van door de overheid opgelegde sluitingen vallen.”

Toch verwachten analisten dat de sector zal blijven groeien naarmate de overheid de vaccinaties opvoert.

De GBP / USD bleef ook stabiel in afwachting van een toespraak van Rishi Sunak, de minister van Financiën. Volgens berichten in de media wordt van hem verwacht dat hij het verlofprogramma verlengt en meer ondersteuning biedt aan winkeliers in de winkelstraten. Ook zal hij naar verwachting de vennootschapsbelasting verhogen van 19% naar 23% en de zegelrechten tot eind juni bevriezen.

Toch verwachten analisten bij Rabobank niet dat zijn toespraak invloed zal hebben op de GBP / USD. Ze schreven:

“Hoewel dit suggereert dat er vandaag ruimte is voor een ‘verkoop het nieuws’ reactie in GBP, ervan uitgaande dat het begrotingsbeleid zeer accommoderend blijft, is het onwaarschijnlijk dat een dergelijke reactie zich op korte termijn te ver zal uitstrekken.”

Ondertussen wankelt de GBP / USD terwijl de dollar stijgt. De dollarindex is met 0,15% gestegen, terwijl de valuta met 0,35% is gestegen ten opzichte van de Japanse yen en de Zwitserse frank.

GBP/USD voorspelling

GBP/USD
GBP/USD technische grafiek

De GBP / USD handelt op 1.3950, iets onder het intradag hoogtepunt van 1.400. Op de 4-uur grafiek ligt de prijs iets onder de eerste ondersteuning van de Andrews-hooivork. Dit is een teken dat het paar nog geen bullish breakout heeft gehad. Verder ligt de prijs langs de exponentiële voortschrijdende gemiddelden van 25 en 15 periodes. Daarom, terwijl een bullish breakout mogelijk is, moeten forex beleggers de weerstand op 1.400 eerst doorbreken.