USD/CNY: Yuan zweeft naar het hoogste punt in zeven maanden

Geschreven door: Crispus Nyaga
maart 3, 2021
  • De USD/CNY zweeft rond het laagste niveau sinds juni.
  • Recente gegevens toonden aan dat de Chinese PMI voor productie en diensten groeide.
  • De PBOC heeft het ook mogelijk gemaakt om de yuan te versterken.

De USD / CNY prijs wankelt nabij het laagste niveau sinds juni vorig jaar naarmate het Chinese economische herstel versnelt. Het wordt verhandeld op 6,4646, wat bijna 10% onder het hoogste niveau in 2020 is.

USD/CNY
USD/CNY grafiek

China’s economisch herstel

Hoewel China het eerste land was dat gevallen van coronavirus meldde, was het ook het eerste grote land dat eruit kwam. De economie groeide met 1,6% in het tweede kwartaal en met 3,2% in het derde kwartaal. Het groeide met 6,4% in het vierde kwartaal en met 2,3% over het hele jaar. In dezelfde periode gingen de eurozone en de Amerikaanse economie achteruit met respectievelijk 6,8% en 4%.

Zoekt u actueel nieuws, goede tips en markt analyses? Schrijf u vandaag in voor de Invezz nieuwsbrief.

Het Chinese herstel vond voornamelijk plaats vanwege de aanzienlijke toename van de externe vraag en het succes van de maatregelen ter bestrijding van pandemieën.

Volgens vroege economische cijfers heeft deze groei zich dit jaar voortgezet. Op zondag toonden gegevens van Caixin aan dat de PMI voor de verwerkende industrie daalde naar 50,6 ten opzichte van de vorige 51,3. En maandag toonden gegevens van Caixin en Markit aan dat de PMI daalde tot 50,9, het laagste niveau in negen maanden.

Vandaag heeft Markit ook de PMI cijfers voor diensten gepubliceerd. Uit de gegevens bleek dat de PMI voor diensten daalde van 52,2 in januari naar 51,7 in februari. De samengestelde PMI daalde van 52,0 naar 51,5. Een PMI-waarde van 50 en hoger is een teken dat een bedrijfstak zich uitbreidt.

Hoewel de PMI-cijfers van deze week relatief zwak waren, zeggen analisten dat dit in overeenstemming was met de historische prioriteit. In de afgelopen jaren hebben de productie- en dienstenactiviteiten de neiging om af te koelen in februari, aangezien het land zijn nieuwe maanjaar markeert.

De USD / CNY is ook gedaald als gevolg van de acties van de People’s Bank of China (PBOC). Anders dan in het verleden heeft de centrale bank niet op de markt ingegrepen om de valuta te devalueren. Dit komt deels doordat de overgewaardeerde yuan geen grote impact heeft gehad op de exporteurs van het land. Volgens de Wall Street Journal (WSJ) wil het land ook de wereldwijde status van de valuta een boost geven.

Technische vooruitzichten USD/CNY

USD/CNY
USD/CNY technische grafiek

De USD / CNY bevond zich de afgelopen dagen in een krappe marge. Het paar bevindt zich iets boven het laagste punt van het jaar tot nu, op 6.4241. Het heeft ook een smal kanaal gevormd met een weerstandsniveau van 6,4947. De prijs ligt ook langs de 25 en 15-daagse exponentiële voortschrijdende gemiddelden (EMA), terwijl de Average True Range (ATR) is gedaald. Daarom zijn de vooruitzichten voor het paar neutraal, wat betekent dat het in beide richtingen kan uitbreken. Als zodanig moet u de risicobeheerhulpmiddelen gebruiken die worden aangeboden door uw forex-makelaar voor gespreid gokken om risico’s te beheren.