De winst van Persimmon daalt in 2020 als gevolg van COVID-19

By: Wajeeh Khan
Wajeeh Khan
Wajeeh is een actieve volger van wereldaangelegenheden, technologie, een fervent lezer en speelt graag tafeltennis in zijn vrije tijd. read more.
on mrt 3, 2021
  • De winst van Persimmon daalt in 2020 als gevolg van COVID-19.
  • Het woningbouwbedrijf rapporteert £3,33 miljard aan inkomsten.
  • Het bestuur kondigde 125 pence per aandeel aan interim-dividend aan.

Persimmon plc (LON: PSN) zei woensdag dat zijn winst en inkomsten in 2020 een daling lieten zien als gevolg van de aanhoudende coronavirus pandemie. Het bedrijf zei dat er tekenen van herstel waren in de tweede helft van het voorgaande jaar. Het momentum, voegde het eraan toe, hield tot dusver ook aan in 2021.

Persimmon aandelen, die u hier online kunt leren kopen, stegen ongeveer 4% op de markt die woensdag open was. Met inbegrip van de prijsactie, wisselt het aandeel nu van hand tegen £ 28,24 per aandeel. Ter vergelijking: het was in maart 2020 gedaald tot slechts £ 15,34 per aandeel, toen de impact van de COVID-19 crisis op zijn hoogtepunt was.

Persimmon rapporteert £3,33 miljard aan inkomsten

Zoekt u actueel nieuws, goede tips en markt analyses? Schrijf u vandaag in voor de Invezz nieuwsbrief.

Persimmon rapporteerde in 2020 £ 783,8 miljoen aan winst vóór belastingen, vergeleken met £ 1,04 miljard in het voorgaande jaar. De woningbouwer waardeerde zijn omzet in het recentelijk afgesloten jaar op 3,33 miljard pond – een daling ten opzichte van 3,65 miljard pond in 2019. Persimmon zei dat het vorig jaar 13.575 huizen voltooide, wat neerkomt op een daling van 14% op jaarbasis.

Ter vergelijking: de inkomsten van het in York gevestigde bedrijf waren in de eerste helft van 2020 met 32% gedaald doordat de gezondheidsnoodsituatie de bouwactiviteiten verstoorde.

Het bestuur maakte woensdag 125 pence per aandeel aan interim-dividend bekend. Een extra betaling van 110 pence per aandeel zal later dit jaar tussen augustus en december gelijkmatig worden uitgekeerd. In 2022 verwacht het Britse bedrijf terug te keren naar het normale jaarlijkse dividend per aandeel van £ 1,25.

In apart nieuws van het Britse softwarebedrijf Avast plc publiceerde woensdag ook zijn financiële rapport.

Het orderboek van Persimmon steeg tot £2,3 miljard

Persimmon sprak zijn vertrouwen uit dat de vraag naar nieuwe woningen in 2021 robuust zal blijven. Op jaarbasis was de wekelijkse particuliere verkoop gemiddeld 7% hoger in de eerste acht weken van het lopende jaar. Het orderboek op termijn is gestegen tot £ 2,3 miljard, een stijging van 15% ten opzichte van vorig jaar.

Persimmon zei dat het waarschijnlijk tot het volgende jaar zou duren voordat de oplevering van woningen terugkeert naar het niveau van 2019, vóór de COVID-19 crisis die tot nu toe meer dan 4,1 miljoen mensen in het VK heeft besmet en 123 duizend doden heeft veroorzaakt.

Persimmon bleef vorig jaar gemiddeld bijna stabiel op de aandelenmarkt met een jaarlijkse winst van bijna 3,5%. Op het moment van schrijven wordt het Britse woningbouwbedrijf geschat op £ 8,96 miljard en heeft het een koers-winstverhouding van 13,28.

Investeer in crypto, aandelen, ETF's en meer in enkele minuten met onze favoriete makelaar, eToro
7/10
67% van particuliere CFD accounts verliezen geld