USD/TRY: Lira onder druk door stijgende obligatierentes in de VS

Geschreven door: Crispus Nyaga
maart 4, 2021
  • De USD/TRY is gestegen naar het hoogste niveau sinds januari.
  • Dit komt vooral door de stijgende rente op Amerikaanse obligaties.
  • De stijgende Turkse inflatie zou de CBRT onder druk kunnen zetten om de rente te verhogen.

De USD / TRY is weinig veranderd nu de uitverkoop van valuta’s van opkomende markten (EM) versnelt. Het handelt op 7,4387, wat een paar punten lager is dan het hoogste punt van deze week van 7,5145.

Turkish lira
Turkse lira grafiek

Turkse lira onder druk

De Turkse lira stond de afgelopen weken onder druk. Het is met meer dan 8% gedaald ten opzichte van medio vorige maand. Andere valuta’s van opkomende markten, zoals de Zuid-Afrikaanse rand, de Mexicaanse peso en de Braziliaanse real, zien hetzelfde.

Zoekt u actueel nieuws, goede tips en markt analyses? Schrijf u vandaag in voor de Invezz nieuwsbrief.

Deze prestatie is voornamelijk te danken aan de wereldwijde obligatiemarkt. In de afgelopen weken is het rendement van Amerikaanse staatsobligaties gestegen doordat investeerders een sneller economisch herstel zijn gaan incalculeren.

MSCI-index voor valuta’s van opkomende markten

Bovendien versnelt de regering het vaccinatieproces en zal binnenkort over een nieuw stimuleringspakket worden gestemd. Als gevolg hiervan zou de Fed kunnen worden gedwongen om eerder dan verwacht te beginnen met verkrappen. In eerdere rentebesluiten heeft de bank laten doorschemeren dat de verruiming twee tot drie jaar zal aanhouden.

Door de stijgende obligatierente is het marktsentiment veranderd van risico-aan in risico-uit. In feite zijn veel risicovolle activa, zoals technologiebedrijven, cryptocurrencies en valuta’s van opkomende markten verkocht.

De USD / TRY is ook gestegen nu investeerders in forex vraagtekens zetten bij de volgende acties van de Turkse Centrale Bank. De bank heeft de rente de afgelopen twee opeenvolgende vergaderingen niet verhoogd of verlaagd. Nu de inflatie stijgt, kan de CBRT onder druk komen te staan.

Gisteren meldden gegevens van het Turkse statistiekbureau dat de algemene consumentenprijsindex steeg van 14,97% in januari tot 15,61% in februari. Dit was beter dan wat analisten hadden verwacht. Verder is de producentenprijsindex (PPI) gestegen van 26,16% naar 27,09%. Deze stijging was ook beter dan verwacht. Deze trend zal waarschijnlijk doorzetten naarmate de prijs van ruwe olie blijft stijgen. In een notitie schreven analisten van ING:

“De inflatie zal waarschijnlijk in april een piek bereiken, hoewel de opwaartse risico’s een waarschijnlijke herstel van de vraagomstandigheden in bepaalde groepen, de impact van stijgende internationale grondstoffenprijzen, de mogelijkheid van belastingaanpassingen en nog steeds hoge inflatieverwachtingen blijven ondersteunen.”

Tip: bent u op zoek naar een app om slim te investeren? Handel veilig door u te registreren bij onze favoriete keuze, eToro: bezoek & maak een account

USD/TRY analyse

USD/TRY
USD/TRY grafiek

De USD / TRY vertoonde de afgelopen dagen een opwaartse trend. Op de 4-uur grafiek wordt deze prijsactie ondersteund door de exponentiële voortschrijdende gemiddelden (EMA) van 25 en 15 periodes. Ook is de Relatieve Sterkte Index (RSI) aan het stijgen. Daarom zou het paar kunnen blijven rallyen terwijl bulls proberen de volgende weerstand te testen op 7.600.