De prijs van ruwe olie stijgt verder dankzij het OPEC+ besluit

By: Faith Maina
Faith Maina
Faith streeft ernaar om complexe ontwikkelingen te doorbreken, zodat beleggers beter geïnformeerde beslissingen kunnen nemen. Als Faith niet ondergedompeld… read more.
on mrt 5, 2021
  • De prijzen voor ruwe olie staan op het hoogste punt in een jaar tijd.
  • Saoedi-Arabië zal in april zijn productie met 1 miljoen vaten per dag verlagen.
  • Rusland en Kazachstan zullen de productie met 130.000 bpd en 20.000 bpd verhogen.

De prijs van ruwe olie breidde vrijdag de stijging uit, nadat de markt reageerde op het besluit van de OPEC+ om de productieverlagingen in april voort te zetten. De wereldwijde en Amerikaanse benchmarks voor ruwe olie worden beide op hun hoogste niveau verhandeld sinds januari 2020. WTI- en Brent-futures stijgen respectievelijk op 64,87 en $ 67,97. De huidige rally is een indicatie dat de voorspellingen van de analisten van $ 72 voor WTI en $ 75 voor Brent werkelijkheid kunnen worden.

Ruwe olieprijzen

OPEC+ besluit over olieproductie

Beleggers die graag in olie willen handelen, hebben de OPEC+ bijeenkomst van donderdag gezien als een manier om de richting van de prijzen van ruwe olie op korte en middellange termijn te ontcijferen. Het besluit van de coalitie stelde de bulls in de markt niet teleur. Half februari gaven de adviseurs van Saoedi-Arabië aan dat het koninkrijk zijn belofte om de productie te verminderen niet zou hernieuwen. De minister van Energie merkte echter op dat OPEC+ voorzichtig moest zijn met het fragiele vraagherstel.

Zoekt u actueel nieuws, goede tips en markt analyses? Schrijf u vandaag in voor de Invezz nieuwsbrief.

Dit is inderdaad de redenering achter het besluit van de alliantie om het huidige productieniveau in april te handhaven. Analisten hadden voorspeld dat OPEC+ de productie met ongeveer 500.000 bpd zal verhogen. Saoedi-Arabië, de leider van de groep, verlengde echter vrijwillig zijn eerdere productieverlaging van 1 miljoen bpd. Rusland, wiens positie het was om de productie te verhogen, zal dat de komende maand doen met 130.000 bpd. Bovendien mocht Kazachstan zijn olieproductie met 20.000 bpd verhogen.

Haalbaarheid van de vooruitzichten van analisten

Het OPEC+ besluit en de daaropvolgende stijging van de prijzen voor ruwe olie hebben de kans vergroot dat de voorspellingen van analisten werkelijkheid worden. Vorige week heeft de Bank of America haar prognose voor de prijzen van ruwe olie opwaarts bijgesteld. Volgens de instelling zouden Brent-futures in het lopende jaar gemiddeld $ 60 per vat bedragen. Het aantal is een stijging van $ 10 ten opzichte van de vorige prognose.

Tegelijkertijd voorspelde de bank dat $ 57 de gemiddelde prijs voor WTI-futures dit jaar zou zijn. Net als in het tweede kwartaal verwacht het dat de Brent-prijzen $ 70 zullen bereiken. Evenzo is de voorspelling van Goldman Sachs dat de WTI- en Brent-futures in het derde kwartaal van dit jaar respectievelijk $ 72 en $ 75 per vat zullen bedragen.

In het huidige tempo kunnen deze voorspellingen binnenkort werkelijkheid worden. Om 07.50 uur GMT stegen de WTI-futures met 1,38% om te verhandelen tegen $ 64,87. Brent-futures stegen ook tot $ 67,97. Na eerder deze week iets onder het psychologische niveau van $ 60 te zijn gezakt, is de benchmark voor ruwe olie uit de VS sindsdien met bijna 9% gestegen.

Investeer in crypto, aandelen, ETF's en meer in enkele minuten met onze favoriete makelaar, eToro
7/10
67% van particuliere CFD accounts verliezen geld