USD/ZAR: Dit is waarom de rand zou kunnen zakken tot 17.00

Geschreven door: Crispus Nyaga
maart 5, 2021
  • Het USD/ZAR paar maakte een sterke opwaartse trend door.
  • Deze prestatie is te danken aan het risicovolle sentiment in de markt.
  • De stijgende obligatierendementen op de markt hebben hieraan bijgedragen.

De USD / ZAR prijs steeg naar het hoogste niveau sinds 28 januari toen de uitverkoop van valuta’s van opkomende markten aan kracht won. Het paar handelt op 15,2675, wat 6% boven het laagste niveau is dit jaar.

USD/ZAR
USD/ZAR prijsactie

Zuid-Afrikaanse rand onder druk

De Zuid-Afrikaanse rand kende een geweldig 2020. Het steeg tussen maart en december met meer dan 25% ten opzichte van de Amerikaanse dollar. Het steeg ook met 18% ten opzichte van de Britse pond en met 16% ten opzichte van de euro.

Zoekt u actueel nieuws, goede tips en markt analyses? Schrijf u vandaag in voor de Invezz nieuwsbrief.

Deze prestatie was het gevolg van het risicovolle sentiment in de markt. Andere risicovolle activa, zoals cryptocurrencies en technologieaandelen, herstelden ook.

In de afgelopen weken is de trend omgekeerd, aangezien de USD / ZAR zich herstelde. Analisten bij verschillende forex brokers en investeringsbanken schrijven deze ommekeer toe aan het risicovolle sentiment in de markt. Het werd veroorzaakt door een recente uitverkoop van Amerikaanse staatsobligaties, waardoor hun rendement tot het hoogste niveau in meer dan 12 maanden is gestegen.

De rendementen zijn gestegen omdat de markt lijkt te suggereren dat de inflatie in de VS zal blijven stijgen. Bovendien is het al gestegen van het dieptepunt van vorig jaar van minder dan 0,5% naar 1,4% in januari. Als zodanig zijn ze van mening dat de aanstaande stimulans in de VS de rente zal opdrijven.

Een hoge inflatie in de VS zal leiden tot hoge rentetarieven en een verkrapping van het monetair beleid door de Federal Reserve. Hoge rentetarieven in de VS zullen dan opkomende markten en risicovolle activa minder aantrekkelijk maken.

De USD / ZAR prijs is zelfs na de relatief positieve economische cijfers uit Zuid-Afrika gestegen. Deze week toonden gegevens van Markit en Standard Bank aan dat de PMI voor de verwerkende industrie steeg van 50 in januari naar 53 in februari.

Verder is het aantal gevallen van coronavirus gedaald en streeft het land ernaar om tegen het einde van deze maand meer dan 700.000 vaccins toe te dienen. Bovendien stijgt de inflatie en zal deze naar verwachting verder stijgen naarmate de prijs van ruwe olie nieuwe hoogtepunten oploopt. Dit zal de centrale bank meer onder druk zetten om in actie te komen.

Tip: bent u op zoek naar een app om slim te investeren? Handel veilig door u te registreren bij onze favoriete keuze, eToro: bezoek & maak een account

USD/ZAR voorspelling

USD/ZAR
Zuid Afrikaanse rand grafiek

De USD / ZAR vormde in februari een dubbel bodempatroon op 14.40. Sindsdien is het gestegen. Op de dagelijkse grafiek hebben de 14 en 28-daagse exponentiële voortschrijdende gemiddelden (EMA) een bullish cross-over gemaakt. Ook is de prijs iets onder de halslijn van de dubbele bodem op 15,66. Daarom zal het paar waarschijnlijk blijven stijgen nu bulls zich richten op de volgende belangrijke weerstand.