DXY: Dit is waarom de dollarindex drie dagen op rij is gedaald

Geschreven door: Crispus Nyaga
maart 11, 2021
  • De Amerikaanse dollarindex is drie opeenvolgende dagen gedaald.
  • De vrees voor een op hol geslagen inflatie in de VS is afgenomen.
  • Joe Biden zal vandaag het stimuleringspakket van $1,9 biljoen ondertekenen.

De Amerikaanse dollarindex (DXY) daalde voor de derde opeenvolgende dag toen traders bleven reageren op de Amerikaanse inflatiecijfers van gisteren. Het handelt op $ 91,55, wat 1% lager is dan het hoogste punt van deze week op $ 92,50.

Dollar index
Amerikaanse dollarindex grafiek

Focus op obligatierendementen

De dollarindex daalt nadat uit gegevens van het Bureau of Labor Statistics (BLS) bleek dat de consumentenprijzen niet zo snel stegen als werd gevreesd. De algemene consumentenprijsindex steeg maand-op-maand met 0,4%, wat leidde tot een jaarlijkse stijging van 1,7%. Dit was in overeenstemming met de verwachtingen. De kern-CPI, exclusief voeding en energie, steeg met 1,4%.

Zoekt u actueel nieuws, goede tips en markt analyses? Schrijf u vandaag in voor de Invezz nieuwsbrief.

Terwijl de Amerikaanse inflatie de doelstelling van de Fed van 2% nadert, beginnen analisten zich af te vragen of dit een punt van zorg is. Inderdaad, de Dow Jones sloot dit jaar voor de vijfde keer boven de 32.000, en S&P en Nasdaq 100 hebben zich ook hersteld. Evenzo, zoals hieronder weergegeven, is het rendement van de tienjarige staatsobligaties gedaald tot 1,502%. Hoewel het nog steeds een stijgende lijn vertoont, is de trend de afgelopen dagen afgenomen. Ook de 30-jarige obligatierente is licht gedaald.

10-year
Amerikaanse 10-jaars obligatie rentes

De Amerikaanse dollarindex daalt ook vooruitlopend op de ondertekening van het stimuleringspakket van $ 1,9 biljoen. De Tweede Kamer heeft gisteren het definitieve exemplaar aangenomen en zal vandaag in de wet worden ondertekend. Dit wetsvoorstel levert $ 1.400 op aan individuen die minder dan $ 75.000 per jaar verdienen. Het zal ook de verhoogde werkloosheidsuitkeringen verlengen tot september en meer financiering verstrekken aan staten.

Ondertussen verschuift de focus naar een ander uitgebreid infrastructuurbouwproject door de Joe Biden-administratie. Het infrastructuurplan roept de regering op om in het komende decennium ongeveer $ 4 biljoen te investeren. Als het wordt aangenomen, zullen de meeste van deze fondsen afkomstig zijn van leningen, waardoor de totale Amerikaanse schuld op meer dan $ 30 biljoen zal stijgen.

De Amerikaanse dollar daalde met 0,45% ten opzichte van de Zwitserse frank, 0,35% ten opzichte van de Canadese dollar en 0,35% ten opzichte van de euro.

Technische prognose van de Amerikaanse dollarindex

DXY
Dollarindex technische grafiek

De Amerikaanse dollarindex is vandaag scherp gedaald. Op de 4-uur grafiek wist de prijs onder het 23,6% Fibonacci-retracementniveau te komen. Het ligt iets boven het retracementniveau van 38,2% op $ 91,42. Het is ook onder de 25 en 15-perioden exponentiële voortschrijdende gemiddelden (EMA) gekomen.

Daarom is de weg van de minste weerstand voor de DXY bearish, met het volgende belangrijke niveau om in de gaten te houden de retracement van 50% op $ 91,08.